Hoppa till innehåll
Förhandlingarna om EU-kommissionens förslag till ny lag om digitala tjänster, den så kallade Digital Services Act, DSA, är i full gång i Bryssel och i veckan var det en första debatt i inre marknadsutskottet i Europaparlamentet (IMCO) om rapportörens förslag till rapport. Inför förhandlingarna har IT&Telekomföretagen tagit fram en uppdaterad position som vi presenterat för medlemmar i EP och den svenska riksdagen liksom för regeringskansliet.

Ett viktigt medskick från oss är att säkerställa att även den slutliga lagstiftningen – efter förhandlingar och kompromisser – uppfyller grundläggande principer som proportionalitet och regulatorisk tydlighet.  Det måste vara tydligt vilka som omfattas av de framtida skyldigheterna och hur de ska uppfyllas så att vi inte hamnar i en ny GDPR-liknande situation där det tar flera år innan man vet vad som gäller och hur man som företag ska kunna uppfylla kraven.

IT&Telekomföretagens positionspapper DSA maj 2021