Hoppa till innehåll

Daniel Ehnhage har arbetat inom telekom och it under de senaste 15 åren, såväl i Sverige som internationellt. Med olika befattningar inom Ericsson, BTS, Telia Division X och nu Atea Sverige har han ansvarat för områden som IoT, BI, AI och säkerhet.

– Under de senaste åren jag har byggt upp och ansvarat för affärsområdet Information Management på Atea vilket fokuserar på att hjälpa kunderna att arbeta datadrivet med fokus på säkerheten kring deras tillgångar, säger Daniel Ehnhage.

Hur väcktes ditt intresse för digitaliseringsfrågor?

– Under min tid på Ericsson i mitten av 2000-talet hade jag förmånen att arbeta med telekomoperatörer runt om i världen och såg vilka möjligheter som en utvecklad teknisk infrastruktur medförde, både i samhället och för företagen. På Telia var jag med och lanserade en IoT-tjänst till bilindustrin och fick möjlighet att skapa ett ekosystem mellan förare och företag vilket var lärorikt i det tekniska perspektivet, men också frågor som vem som äger data.

”Datarådet är en viktig plattform för kunskapshöjande insatser.”

Daniel Ehnhage

Vad hoppas du kunna bidra med som ordförande i Datarådet?

– Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet och kompetens inom både affärsutveckling, it och kring teknikområdet överlag. För mig handlar det om att säkra att medlemmarna i TechSverige och Datarådet får möjlighet att driva de viktigaste frågorna för att stötta digitaliseringen. Det är många utmaningar och möjligheter som Datarådet står inför. Datarådet är en viktig plattform för kunskapshöjande insatser inom digitalisering och datadriven samhällsutveckling. Vi arbetar aktivt med att öka medvetenheten om de senaste trenderna och framstegen, så att vår bransch och samhället som helhet kan dra nytta av den snabba tekniska utvecklingen.

Vilka frågor tror du kommer att vara i fortsatt fokus under 2024?

– Juridiken kopplat till nya tekniker som AI utan tvekan kommer vara i fokus nästa år. AI-akten som EU lagstiftar om kommer att också få en effekt för utvecklingen och integreringen av AI-lösningar, frågan är bara exakt hur och på vilket sätt. Molnfrågan kopplat till Cloud Act kommer också vara i fortsatt fokus. Jag tror även att beslut kopplat till automatiserade processer kommer diskuteras, samt efterlevnad av NIS2-direktivet som ersätter det nuvarande NIS-direktivet och breddar tillämpningsområdet till fler sektorer.