Hoppa till innehåll

IT&Telekomföretagen bevakar våra medlemmars intressen genom vår samverkan med Almega och Svenskt Näringsliv och håller kontinuerligt oss uppdaterade kring läget för att ha en beredskap om situationen skulle förvärras.

Coronaviruset COVID-19 sprider sig globalt och har redan börjat få konsekvenser för det svenska näringslivet och för svensk ekonomi. Oron lägger en våt filt över konsumtionen och investeringarna. Folkhälsomyndigheten har höjt riskbedömningen för spridning till mycket hög, regeringen har fattat beslut om ett krispaket som ska stötta svenska företag i den skakiga ekonomin samtidigt som man också bestämt att slopa karensdagen under en period.

– Precis som Svenskt Näringsliv välkomnar vi att regeringen nu agerar skyndsamt och att man tagit till sig av de förslag som Svenskt Näringsliv, Almega och vi medlemsorganisationer har framfört, säger Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef på IT&Telekomföretagen. Vi välkomnar särskilt att regeringen vidtar åtgärder för att stödja företag som drabbas ekonomiskt av viruset.

Relaterad information

Länk Almega: ”Almega lyfter fram fyra åtgärder som kan hjälpa företagen att klara det akuta läget”.

Länk Svenskt Näringsliv: ”Vi är redo att presentera fler konstruktiva förslag för att lindra krisens skadeverkningar”, skriver vd Jan-Olof Jacke i en debattartikel i Dagens Industri 

Länk till Svenskt Näringsliv: ”Svenskt Näringsliv välkomnar krispaketet” 

Länk till pressmeddelande från Regeringskansliet: Extra ändringsbudget med anledning av coronaviruset

Länk Almega: Almega välkomnar regeringens krispaket

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar och coronavirus

Det inkommer också en hel del frågor från våra medlemmar till Almegas Arbetsgivarjour. Frågor som i huvudsak handlar om hantering av enskilda situationer och individer, samt den oro som sprids på medlemsföretag och hos kunder. Läs mer på Almegas hemsida om våra tips och råd kring arbetsmiljöansvaret kopplat till det nya COVID-19. Här finns också länkar till Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan, UDs reseinformation, Vårdguiden och Nationella informationsnumret.

I Arbetsgivarguiden (kräver inloggning) hittar du Almegas kompletta lista på frågor och svar kring hur du som arbetsgivare ska hantera oron på arbetsplatsen kring coronaviruset.