Hoppa till innehåll

För 100 000 år sedan uppstod den nuvarande människan på savannen i Afrika. För 2 000 år sedan det tillverkades det första papperet i Kina. För 50 år sedan den första datorn i USA. För en månad sedan blev jag helt digital. Kanske inte ett stort steg för mänskligheten men ett stort steg för mig.

Och svaret är: ja. Det går alldeles utmärkt att klara sig utan papper, pennor, block, gem och radergummin. Idag skulle jag inte kunna tänka mig att gå tillbaka. Jag har nu bättre koll på var jag har allt mitt arbetsmaterial som numera också finns systematiskt lagrat i molnet. Har det funkat problemfritt. Svar: nej. Framförallt är det synkroniseringen mellan enheterna från molnet som trasslat. Det har låst sig, ibland missat och till och med fått förändrat utseende mellan skärmarna. Möjligen kan det bero på de olika operativsystem. Men det vill jag absolut inte gå in på närmare utan säger som John Cleese i Fawlty Towers:

– Don´t mention the war!

Har jag då blivit en effektivare medarbetare? Tveksamt om det är så under den här första månaden. Långsiktigt? – självklart! Jag kommer att bli mycket effektivare. En erfarenhet är att jag tvingats lärare mig mer av IT, systemen och verktygen. Det har tagit tid under den första månaden. Men hade jag inte gjort det utan bara fortsatt på min gamla kompetensnivå så hade det inte fungerat. Att bli helt digital tvingar fram evolution.

Jag kan inte låta bli att reflektera över att de första nutida människorna som för 100 000 år sedan tog sina första steg på den afrikanska savannen – så finurligt och rikt utrustade att de klarar även en digital omställning idag.

Samtidigt vet vi hur svårt vi människor kan ha att förändra våra invända vanor. Ibland kan det vara stört omöjligt att få till förändring. Och jag är alldeles övertygad om att den som ska digitalisera många gånger har större nytta av en beteendevetare än en IT-tekniker.

Jag tänker också på några mycket kloka ord om hur våra tankar formar våra vanor. Ursprunget är höljt i dunkel. Men i filmen The Iron Lady är det Maryl Streep som säger det i rollen som Margaret Thatcher:

Watch your thoughts, for they become words.
Watch your words, for they become actions.
Watch your actions, for they become habits.
Watch your habits, for they become your character.
And watch your character, for it becomes your destiny.
What we think, we become.

Stefan Koskinen
Förbundsdirektör
Almega Tjänsteföretagen

Stefan Koskinen, Förbundsdir. Almega tjänsteföretagen. Foto: Johan Jeppsson