Hoppa till innehåll

Gott slut med öppna data? 

Det är förstås mycket glädjande att Sverige tar ett rejält kliv i frågan om öppna data. Sverige hamnar på nionde plats av 36 i OECD:s rankning om öppna data som presenterades före jul. Förra gången rankningen gjordes (2019) låg Sverige på plats 32 i OECD:s Open, Useful and Re-usable data Index.  

 

Regeringen menar förstås att det en förbättring som ”visar att arbetet för digitalisering går åt helt rätt håll” och att ökad tillgång till data ”är helt avgörande för att Sverige ska fortsätta vara en framstående it-nation”. Det förra kan ju förstås diskuteras. När EU:s regler tvingade medlemsstaterna att tillgänglig göra särskilt värdefulla dataset var regeringen snabb med att utnyttja ett undantag för att skjuta det på framtiden. Det senare är möjligen ett steg tillbaka.  

Medan civilminister Slottner skriver på en ny strategi kvarstår ju målet att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Det är ju inte riktigt samma sak som att vara en framstående it-nation.  

Rankningen visar kanske också att det krävs mer för att nå toppen. Korea är högst rankat. De andra sju länderna före Sverige är alla EU-länder: Frankrike, Polen, Estland, Spanien, Irland och Slovenien – Sverige är inte ens bäst i Norden – som TechSverige föreslog i rapporten En techagenda för Sverige – om man nu inte hade viljan att vara bäst i världen. Danmark är precis före Sverige.  

”Det lär inte vara en pdf med Slottners och regeringens nya strategi för digitaliseringspolitiken som ger resultat”

Fredrik Sand, näringspolitisk expert

Vi får väl se hur det ser ut i nästa rankning. En hel del arbete pågår ju ändå, som projektet Ena för en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte och ny lagstiftning om datainteroperabilitet. I pressmeddelandet lyfts även Sveriges datastrategi (men som inte nämndes i budgetpropositionen) och Diggs arbete fram.  

Det är nu viktigt att fortsätta arbetet. För det lär inte vara en pdf med Slottners och regeringens nya strategi för digitaliseringspolitiken som ger resultat. Det måste till riktiga åtgärder som ökar tillgången till data som nu ligger och samlar damm ute bland myndigheterna.  

Vi säger väl grattis till lyftet i rankningen och hoppas att regeringen har ökad tillgång till öppna data bland sina nyårslöften. 

Fredrik Sand

Näringspolitisk expert

Stockholm

+46 8 762 69 81 +46 72 207 24 34 E-post

Läs mer