Hoppa till innehåll

”Vi är modiga konsulter med stora hjärtan”

Harriet Wikström är vd på TechSveriges medlemsföretag Xlent i Sundsvall. Vi ställde fyra frågor om företaget och techbranschen i regionen.

Vilka spännande milstolpar står Xlent Sundsvall inför under året? 

Inga milstolpar direkt utan mer utmaningar att verka på ett bra sätt i en utmanande marknad. Efter många år med mycket god efterfrågan möter vi i IT-branschen just nu en svagare efterfrågan helt enkelt. Det gäller att vässa vårt erbjudande och hitta de möjligheter som ändå finns ”där ute”. 

Vad gör ni för att vara en attraktiv arbetsgivare?

Först och främst; vi har en kultur där vi bryr oss om varandra. Vi lever efter devisen att tillsammans så klarar vi allt och vi brukar säga att vi är modiga konsulter med stora hjärtan. Medarbetarna erbjuds spännande och utvecklande uppdrag vilket förstås är en självklarhet då vi är ett tjänsteföretag som helt och hållet lever av vår kompetens. En platt organisation som präglas av att alla hjälps åt med allt skapar engagemang och gör oss också flexibla och snabbfotade i en föränderlig tid. Många sociala aktiviteter blandas med gemensamma träningstillfällen och höga skratt vid fikaborden. Allt det vi gör och har gjort i många år har vi samlat ihop till ett initiativ som vi kallar för ”Hållbara konsulter” som handlar om hållbar arbetskultur i konsultbranschen. Vi ska må bra på jobbet helt enkelt.  

Vilka utmaningar finns för techbranschen i regionen?

Den ständiga utmaningen är kompetensförsörjning, där måste vi fortsätta jobba hårt för att få fler till IT-utbildningarna. Vi i branschen kan också bli bättre på att ta emot LIA-elever från yrkeshögskolorna. 

Hur arbetar ni för att säkra behovet av techkompetens? 

Vi erbjuder ex-jobb till universitetsstuderanden och vi är engagerade i yrkesutbildningar. Vi tar emot LIA-elever varje termin. Hittills har vi tagit emot över 30 st genom åren och av dessa har vi anställt 8.