Hoppa till innehåll
Strax före jul överlämnade facken inom industrin sina avtalskrav till arbetsgivarna och därmed var avtalsrörelsen 2023 inledd. TechSveriges team befinner sig för närvarande i en inledande fas med en hel del argumentering.

– Men det är lika viktigt att kunna lyssna på motparterna och förstå bakgrunden till deras önskemål, säger TechSveriges förhandlingschef Einar Humlin och fortsätter:
– Det är för vår del fem olika motparter på två av tjänstesektorns största avtalsområden. Det är inte helt okomplicerat men naturligtvis väldigt intressant att arbeta med förhandlingar inom techsektorn.

Vad är din känsla så här långt?

– Vi har bra samtalsklimat och dialog även om vi tycker olika i många frågor. Det är viktigt att undvika onödiga låsningar och hela tiden kunna resonera med motparten. Vi har stor respekt för de fackliga organisationerna samtidigt som vi har en tydlighet i det vi anser är bäst för våra medlemsföretag.

Vilka utmaningar ser du framför dig?

– Vi går snart in i en fas där många frågor ska sorteras och till slut sys ihop i avtalslösningar vilket är det svåraste i hela förhandlingen. Det är inte läge att öka kostnaderna för våra medlemsföretag nu. Det blir den svåraste utmaningen eftersom de fackliga organisationerna har hårt tryck från medlemmarna i flera tuffa förhandlingsfrågor, bland annat på grund av den höga inflationen.