Hoppa till innehåll

IT&Telekomföretagen välkomnar Sofia Gerstenfeld som ny vice ordförande i styrelsen.

Sofia är idag vd för Visma Enterprise och har suttit i IT&Telekomföretagens styrelse sedan 2017. Hon har arbetat i IT-branschen i tretton år och har under tiden utvecklat ett särskilt intresse för kompetensförsörjningsfrågor, som hon också ser som en viktig framtidsfråga.

Sofia har arbetat i IT-branschen sedan 2007 då hon började på Visma. Där har Sofia utvecklats i olika roller tillsammans med företaget. Idag är hon vd för Visma Enterprise som erbjuder digitala lösningar till privat och offentlig sektor som automatiserar och förenklar verksamhetskritiska processer inom HR, lön och bemanning. Bolaget erbjuder även ekonomisystem och system för hjälpmedelshantering inom sjukvården och andra offentliga verksamheter.

– Jag har jobbat länge i IT-branschen och har alltid trivts fantastiskt bra. Det har varit gott om utmaningar som lärt mig enormt mycket genom åren, säger Sofia Gerstenfeld.

Sommaren 2016 träffade Sofia Gerstenfeld IT&Telekomföretagens dåvarande förbundsdirektör, Anne-Marie Fransson, på ett seminarium i Almedalen. Året därpå tog Gerstenfeld plats i styrelsen.

– Jag är imponerad av hur IT&Telekomföretagen har lyckats sätta branschen på marknaden. Det är ett hedersuppdrag att få ingå i styrelsen och jag är glad åt möjligheten det ger till att driva frågor som rör kompetensförsörjning. I framtiden kommer alla yrken kräva kompetens inom IT, oavsett vad du jobbar med, berättar Sofia Gerstenfeld.

Att tidigt väcka barns nyfikenhet på IT och locka fler kvinnor att välja en IT-karriär, är områden som ligger extra nära hjärtat. Sofia Gerstenfeld sitter även med i styrelsen för Hello World, en ideell förening som uppmuntrar alla barn att intressera sig för teknik, oavsett kön eller social bakgrund.

– Framtidens jobb finns här och efterfrågan på kompetens växer hela tiden. Sverige behöver att fler utbildar sig inom IT och det är viktig att rekrytering kan ske från alla led. Jag hoppas att fler kvinnor ska få upp ögonen för alla fantastiska möjligheter som erbjuds i den här branschen, säger Sofia Gerstenfeld.

Förutom kompetensförsörjning är påverkan ett annat område som Sofia Gerstenfeld ser som prioriterat.

– Att påverka och utbilda politiker är viktigt. Vi måste få dem att förstå våra utmaningar, se möjligheterna kopplat till digitalisering och känna förtroende för branschens förmåga att hantera säkerhetsfrågor, säger Sofia Gerstenfeld.

Framöver blir det även viktigt att jobba för att fler företag ska vilja bli medlemmar i IT&Telekomföretagen. Många ser fördelarna med att ha kollektivavtal, men det extra värde som ett medlemskap ger behöver förtydligas.

– Jag tror att de flesta företag ser värdet av att få stöd i arbetsgivarfrågor som drivs av Almega. Men jag ser fram emot att även synliggöra det värde som en liten och effektiv organisation som IT&Telekomföretagen kan erbjuda, genom vår kunskap om branschens utmaningar och möjligheter, säger Sofia Gerstenfeld.