Hoppa till innehåll

I dagarna publicerade Centerpartiet sina vallöften för landsbygden. Som ett av sju förslag lyfter partiet en satsning på bredband och bättre mobiltäckning. Centerpartiet förtydligar i sitt program att staten måste ta ansvar och att mobiltäckning och tillgång till bredband är avgörande för landsbygdens fortsatta utveckling.

Det är mycket glädjande med Centerpartiets politiska engagemang och förståelse för att det behövs politiskt ansvarstagande! Det är uppfriskande att Annie Lööf väljer att som ett av sina vallöften lyfta fram satsningar på bredbandsutbyggnad och mobiltäckning.

Nyligen presenterade också EU-kommissionen sin årliga jämförelse över medlemsstaternas digitala framsteg (DESI). I årets rapport har Sverige fallit till plats fyra. Inom området konnektivitet, där användning och tillgång till bredband och mobilnät ingår, ligger Sverige numera bara nia – efter bland annat våra nordiska grannar och länder som Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Sverige (genom PTS)  har bara tilldelat 80 procent av det frekvensutrymme som EU gemensamt har pekat ut för 5G och när vi tittar på utbyggnad av 5G-nät så ligger Sverige på en blygsam 21:a plats.

När Sverige halkar efter i EU-jämförelser är Centerpartiets fokus på bredband och mobilnät extra viktig. Sverige behöver återta positionen som Europas ledande mobilnation och se till att spektrum snabbt kommer till användning så att vi kan rulla ut ny teknik, innovationer och nya tjänster.

Jag hoppas att fler partier tar efter och ser betydelsen av en aktiv digitaliseringspolitik. Den som vill ha inspiration kan med fördel ta en titt i rapporten ”En Techagenda för Sverige” där vi presenterar ett antal åtgärdsförslag som vi anser kan bidra till ett konkurrenskraftigt Sverige, avslutar My.

My Bergdahl
Näringspolitisk expert, TechSverige

Länk till EU-kommissionens årliga jämförelse (DESI)