Hoppa till innehåll
I vår artikelserie Hej vd sätter vi just nu fokus på kriget i Ukraina och följderna för våra medlemsföretag. Lars Kry är vd på Nexer Group – en del av Danir-koncernen som har cirka 2000 medarbetare inom IT/Tech och systemutveckling i Ukraina. Nexers ukrainska kollegor på Sigma Software har utvecklat en digital plattform för svenskar som hjälpa flyktingfamiljer med boende och stöd.

Vad har ni på Nexer gjort och vad gör ni för att bistå kollegor i Ukraina härifrån Sverige?
– Vi  har självklart bistått våra kollegor nu under kriget men även innan det startade. Tidigt gjordes förberedande arbete med planer för evakuering, boende, transporter m.m. Det utfördes även arbete för att säkra källkod och annat kopplat till kunduppdrag, säger Lars Kry och fortsätter:

– När kriget väl bröt ut så var fokus att evakuera personal och deras familjer till säkrare delar av Ukraina och se till att alla var säkra och trygga. Vi har även har verksamhet i Polen och där har det varit ett stort engagemang att hjälpa de som flytt landet och även där handlar det om boende, transporter, mat och kläder men även öppna upp kontoret och ge möjighet till en arbetsplats, dator och så vidare.

– För de som är kvar i Ukraina så vill många av kollegorna fortsätta arbeta som vanligt och ha en så ”normal” vardag som möjligt och där har vi kunnat bidra med att säkra att pågående kunduppdrag har kunnat fortsätta. Vi ser gärna även att vi kan utöka med fler uppdrag till Ukraina.

– Som många andra så har vi bidragit med finansiering, både till UNHCR och vårt egna initiativ inom Danir-koncernen med www.uppropukraina.se. Vi startade även en insamling bland våra medarbetare worldwide där företaget dubblade beloppet som medarbetarna skänkte. Detta var mycket uppskattat och skapade stort engagemang.

På vilket sätt är Nexer behjälpliga techbolag/tech-communityn i Ukraina?
– Det är viktigt att göra det som går för de som är kvar i landet. Många vill forstätta arbeta och då måste det finnas kunduppdragen och i bästa fall utökas med ytterligare uppdrag. Kan vi bidra till arbete i Ukraina och även till de som flytt landet så gör vi det.

– Vi anser även att det är centralt att inte Ukraina dräneras på kompetens utan att det finns de bästa förutsättningarna på plats för landet när det blir aktuellt att kunna bygga upp det till en framstående technation igen. För de som lämnar Ukraina till exempelvis Polen eller Sverige försöker vi skapa möjligheter till arbete. Vi har kontor och verksamheter i flera länder och de IT-professionals som behöver hjälp ser vi gärna till att hjälpa.

Vad är din uppmaning till andra techföretag som vill hjälpa till?
– Det är viktigt att vi alla hjälps åt, ingen kan göra allt men alla kan göra något. Inget är för litet. För de flyktingfamiljer som kommer till Sverige är det viktigt att de snabbt kan få en fungerade vardag med boende, skola och arbete. Våra kollegor på Sigma Software i Ukraina har under brinnande krig utvecklat en plattform där ukrainska flyktingfamiljer kan möta frivilliga svenska som vill bidra med boende eller stöd. Plattformen heter Swedes for Ukraine och är tillgänglig för alla. Den finns på svenska, engelska och ukrainska och jag uppmanar alla att sprida information om sajten så att de som kan och vill bidra ges möjlighet.