Hoppa till innehåll
Fredrik Sand är ny näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen med fokus på säkerhet, datadriven innovation och internetrelaterade policyfrågor. Han har bland annat arbetat på Näringsdepartementet och Svenskt Näringsliv och varit verksam inom Stockholms Handelskammare som ansvarig för frågor rörande bland annat innovation och digitalisering.

Välkommen Fredrik! Kan du ge oss en kort presentation av dig vid sidan av arbetet?

– Utanför kontoret har jag gjort en hel del ideellt arbete. Nu sitter jag i styrelsen för Stockholm International School. Det är inte en friskola utan en skola med internationell läroplan och certifiering. Den har över 600 elever från 60 olika länder, från förskola till gymnasium. Trots att jag inte är jurist var jag tidigare i styrelsen och ordförande för Svenska föreningen för IT och juridik. Har lyxen att ta pendelbåten från hemmet i Hammarby sjöstad till jobbet. Återfinns annars ofta i läsfåtöljen.

Vad var det som lockade dig med tjänsten som näringspolitisk expert?

– Jag kommer tillbaka till frågor som jag har arbetat mycket med genom åren – på Näringsdepartementet och på Stockholms Handelskammare. En del känns igen – annat är nytt. Digitaliseringen har gått in i en ny fas där den intensifieras och skapar förändring i många branscher – med ännu starkare teknikskiften som AI och autonoma system. Det ska bli spännande att försöka bidra till utvecklingen av Sveriges viktigaste bransch och följa med digitaliseringens förändringskraft.

Vad ser du som de största utmaningarna?

– Digitaliseringen för med sig mycket positivt. Den förbättrar och förenklar för oss. Under senare tid har en del problem fått stor uppmärksamhet som till exempel cyberattacker. Det väcker berättigade frågor, men det finns en risk att det politiska systemets svar blir snabba och ogenomtänkta. Det kan hämma eller hindra utvecklingen i onödan. IT&Telekomföretagen har genom åren bidragit med viktig kunskap och varit med och påverkat utvecklingen i rätt riktning, det måste vi fortsätta med.