Hoppa till innehåll
Redan innan förändrings- och ledarskapsprogrammet Womentors säsong 2020 avslutades med ett heldagswebbinarium, drog 2021-års säsong igång med en digital kick-off. IT&Telekomföretagens förbundsdirektör Åsa Zetterberg är taggad för det viktiga arbetet tillsammans med företagen.

–  Flera av företagen från tidigare år har vi fortfarande med oss, vilket vi är glada över. Och välkomnar även nya. Vi tar lärdom av de senaste årens arbete och ökar takten för det som vi har framför oss. Det finns en hel del jobb kvar att göra.

Även om det på vissa håll går åt rätt håll för jämställdheten och inkluderingen, till exempel ökar andelen kvinnor på vissa för vår bransch viktiga utbildningar, är Åsa Zetterbergs känsla att det går för långsamt. En känsla som bekräftas av statistiken.

– Vi behöver ta hand om utmaningarna tillsammans och det är därför som IT&Telekomföretagen kommer att fortsätta att driva Womentor som en stor del av vårt arbete för jämställdhet och inkludering. De som medverkar i programmet är spjutspetsen och lite av vår elitstyrka som visar vägen och sprider hopp. Jag är väldigt tacksam för det enorma arbete som alla företag, mentorer och adepter lägger ner.

Under coronakrisen har techbranschen levererat som bäst när det behövdes som mest och Åsa Zetterberg vill se samma inställning när det handlar om mångfald.

– Vi är ju framtidsbranschen nummer 1 som står för möjliggörandet för bland annat tillväxt, klimat och hälsa. Ska vi fortsätta att vara det behöver vi också vara en aktör som leder vägen mot framtiden inom inkludering och jämställdhet. IT&Telekomföretagens styrelse har därför antagit nya mål och ambitioner genom en förstärkt plan för branschens arbete. Womentor är fortfarande en stor del av planen men vi tar ett ännu större och bredare grepp för att stötta våra medlemsföretag. Vi i branschen behöver göra det vi kan för att med rätt kultur och förhållningssätt bana väg för en jämnare könsfördelning. Vi behöver synliggöra alla de spännande jobb, roller och sammanhang som vår framtidsbransch har att erbjuda.

Ambitionen är bland annat att hjälpa och stötta andra bra initiativ inom området för att skapa ringar på vattnet och att i ännu högre grad fortsätta att påverka regeringen och andra aktörer inom till exempel utbildning för att få hjälp.

– Vi vill och behöver locka och behålla ännu fler talangfulla kvinnor till branschens olika spännande uppdrag. Vi har kommit en bit på vägen i vårt gemensamma arbete men nu ökar vi takten!