Hoppa till innehåll
IT&Telekomföretagen bjöd under ett webbinarium in representanter från några av våra nordiska grannländer för att få en inblick i deras arbete inom digitalisering och välfärdsteknik.

– Sverige behöver en modern nationell digital infrastruktur och interoperabilitet i våra system. Vi har mycket att inspireras av och lära från våra grannländer, menade Lars Lundberg, näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen som modererade webbinariet.

Bland deltagarna fanns bl a Bengt Andersson, projektledare inom välfärdsteknologi på Nordens välfärdscentrum som konstaterade att Sverige släpar efter på området.

– Sveriges ligger efter de andra nordiska länderna när det gäller interoperabilitet inom vård- och omsorg, och har inte jobbat tillräckligt strategiskt.

Han poängterade också vikten av att integrera data från vården och samhället och utgå från individens perspektiv och inte tvärtom, där Finlands exempel ’Kanta’ lyftes som ett intressant exempel att följa.

Under webbinariet medverkade också representanter från IT&Telekomföretagens medlemsföretag som framförde att marknaden står redo.

– Vi behöver arbeta mer med interoperabilitet och framtidssäker standardisering inom välfärdsteknologi. Vi måste lära av varandra, göra lösningar tillgängliga för fler, skala upp snabbare och lägga grunden för snabbare implementering av välfärdsteknik, framförde Ulrika Giers, Director, Head of Commercial Operations RMS på Roche Diagnostics Scandinavia AB.

Se webbinariet i efterhand här: