Hoppa till innehåll
Förväntningarna var höga. På tisdagen skulle det komma – svaret som många av oss väntat på. Skulle Bredbandsforum få ett förlängt mandat och kunna fortsätta att vara en mötesplats och forum för dialog och samverkan mellan myndigheter, organisationer och företag efter den sista december 2020? Nu, när den mest utmanande delen av bredbandsutbyggnaden återstår och samverkan därför behövs som allra mest.

Och, jodå. Visst fick vi någon sorts besked när vår digitaliseringsminister gästade Telekomnyheternas webbinarium Telekomstudion. Utöver att vi fick veta att han gör en annan analys av bredbandsläget än många andra och att han tycker att regeringens egen myndighet PTS underlag är svajiga, så gav han besked om att Bredbandsforum blir kvar. I alla fall i ytterligare ett år. Det är förvisso glädjande att det blir en förlängning och möjligen skulle man kunna se det hela som ett tecken på att ministern har mycket stor tilltro till Bredbandsforums kapacitet. Men jag tror ändå att många delar min uppfattning att det nog kommer ta mycket längre tid än ett år att bygga ut så att hela landet har tillgång till snabbt bredband. I budgetpropositionen har ju dessutom regeringen avsatt pengar till bredbandsstöd i en satsning över fem år i syfte att påskynda utbyggnaden på landsbygden.

Så  – låt oss hoppas att ministern framöver kommer på bättre tankar och ser betydelsen av Bredbandsforum som samverkansplattform för att nå bredbandsmålen även efter 2021. och låt oss hoppas på besked om ytterligare förlängningar framöver.  Men svaret i dag var alltså – ja, i ett år. Alltid något sa optimisten.

 

My Bergdahl

Näringspolitisk expert

 

Öppet brev till Anders Ygeman – Bredbandsforum avgörande för den fortsatta bredbandsutbyggnaden