Hoppa till innehåll
Vad innebär initiativet? 

Digifritids är en helt ny arena för oss. Från vårt håll är det viktigt att kunna vara snabbfotade och säkerställa att barn får en trygg plats där de kan få utlopp för behov kopplade till rörelse, stöd för att hantera oro, men inte minst en kanal som inspirerar till kunskap om barns rättigheter. Vi har fått hjälp att bygga sidan tillsammans med ustwo och har fått stöd från Radiohjälpen, Skandia och Erling Perssons stiftelse. Materialet kommer inte bara från oss och Generation Pep, utan UR, Viaplay, Storytel med flera har hjälpt till att fylla sidan med bra innehåll för barn mellan 6-12 år.

Varför har ni tagit detta initiativ?

Både vi och Generation Pep såg hur barn behöver en trygg verklighetsflykt i en tid där det sprids mycket oro och osäkerhet. För många barn är livet annorlunda nu – de saknar att leka med kompisar, träffa sina mor- och farföräldrar och gå på fritidsaktiviteter. Därför har vi skapat ett digitalt fritids där barn kan ha kul, men också få möjlighet att berätta hur de känner nu och lotsas vidare till stöd.

Varför är det viktigt att göra just detta just nu? 

Barns oro och utsatthet pausar inte. Just nu är det många barn som upplever att deras liv förändrats mycket på grund av corona. Vi möter barn som känner oro, inte kan leka med sina kompisar som de brukar eller saknar äldre släktingar. De behöver en plats där de kan koppla bort allt annat för en stund och göra något kul. Vi har därför skapat Digifritids för att alla barn ska kunna ha en meningsfull och trygg plats att hänga på när de är hemma från skola eller fritidsaktiviteter.

Vad är viktigast för er att uppnå? 

Ett första steg är att barn hittar till Digifritids och ser det som en trygg och kul plats där de kan ha en stimulerande fritid och få möjlighet till stöd för de barn som behöver det. Vi vet att skärmtiden ökat senaste veckorna och vill med detta initiativet också underlätta för vårdnadshavare att tipsa om denna platsen som är trygg och ger möjlighet till lärande och utveckling. Både själv som barn, men också tillsammans med vuxna. Sen hoppas vi såklart att vi kan fortsätta utveckla hemsidan under en längre tid genom fler samarbeten.