Hoppa till innehåll
Vad erbjuder ni konkret?
Den nya gratistjänsten Dataprata.se är ett initiativ från Gibon och Daresay för att hjälpa äldre och andra dataovana personer att ha kontakt med sina anhöriga trots social isolering. Dataprata.se gör det enklare att kommunicera med video, ljud och bild. Sajten känner av vilken enhet användaren har, ger tydliga steg-för-steg-instruktioner för att komma igång och hjälper till att starta upp de vanligaste apparna för videoträffar. Sajten är enkelt uppbyggd och har extra tydliga knappar och text.

Varför har ni tagit detta initiativ?
Vi vill bidra med det vi kan när samhället drabbats så hårt av covid-19. Gibon kan digitala lösningar och Daresay kan allt om digitala upplevelser – vi insåg att vår kompetens kan göra nytta genom att erbjuda framförallt den äldre generationen en förenklad möjlighet att kommunicera med sina nära och kära via videosamtal.

Vad den äldre generationen tydligt uttrycker är att man saknar tydliga instruktioner, på sitt modersmål, för att börja nyttja tjänsterna. Det tog vi fasta på. Målet är att översätta sajten till fler språk så att även personer med annat modersmål än svenska ska kunna nyttja tjänsten. Här behöver vi dock hjälp av andra, så den som har kunskap får gärna bidra för att flera grupper av människor ska kunna kommunicera digitalt.

Vad önskar ni uppnå?
Vi önskar göra det lättare för äldre och andra dataovana att kommunicera över nätet. Tjänsten Dataprata gör det enklare att kommunicera med video, ljud och bild.

Vilka riktar ni er till med ert initiativ? 
Våra isolerade riskgrupper, framförallt den äldre generationen med låg datavana, men även andra isolerade grupper i samhället som vill vara nära sina kära. Dock är dessa grupper svåra att nå digitalt så därför riktar vi vårt budskap till barn och barnbarn med uppmaningen att videoprata med en anhörig redan ikväll med hjälp av vår tjänst.

 

Du hittar tjänsten på  www.dataprata.se