Hoppa till innehåll

Med anledning av coronaviruset införde regeringen innan påsk ett besöksförbud på alla landets äldreboenden. För att bryta social isolering och förenkla för äldre och deras anhöriga att hålla kontakt via videosamtal inleder Telenor ett samarbete med startup-bolaget Loopeli där äldreboenden utrustas med surfplattor anpassade för seniorer. Målet är att distribuera så många anpassade surfplattor som möjligt till äldreboenden runt om i Sverige.

-Sällan har samhället förlitat sig så mycket på digital kommunikation som nu, och för de äldre som sitter isolerade är det kanske den enskilt viktigaste bryggan till omvärlden. I en tid då digital kontakt mellan nära och kära behövs som mest är jag stolt över att Telenor kan bidra genom att förse äldreboenden runt om i landet med surfplattor anpassade för seniorer, säger Ulrika Steg, chef för företagsaffären på Telenor.

Tillsammans med Loopeli kommer Telenor under de närmaste veckorna förse tiotalet äldreboenden runt om i Sverige med surfplattor som är anpassade för seniorer. Initialt rör det sig om 100 surfplattor som tillsvidare lånas ut kostnadsfritt till äldreboendena så länge besöksförbuden gäller. Under perioden är det dessutom möjligt för anhöriga att ladda ner Loopeli kostnadsfritt till sin egen mobiltelefon.

-Min vision var att utveckla en tjänst för att jag och min då 95-åriga far som bodde på äldreboende enklare skulle kunna hålla kontakten. Tyvärr fick jag inte möjligheten att realisera det med honom, men jag är stolt över att vi nu med hjälp av Telenor kan få ut en lösning med specialanpassade surfplattor så att även de som är mindre tekniskt kunniga ska fortsätta ha kontakt med sina anhöriga när de sitter isolerade, säger Thomas Sidén, grundare av Loopeli.

Surfplattorna som äldreboendena får tillgång till är intuitivt utformade med endast tre ikoner för videosamtal, bildmeddelande och radio. Anhöriga får i sin tur ladda ned en app som enkelt kopplar upp sig mot plattorna.

-När en grupp människor ställs utanför hela samhället är det självklart för oss att hjälpa till. Vårt mål med detta är att underlätta vardagen för så många familjer som möjligt och förhoppningsvis göra det enklare att kunna fira en digital påsk tillsammans. Loopeli har utvecklat en riktigt bra lösning för just detta och nu kör vi järnet för att få ut produkten till så många som möjligt när den behövs som mest, säger Ulrika Steg.

Initiativet fick ett positivt mottagande när det testades på äldreboendet Kyrkbyn på Stora Sköndal och ytterligare surfplattor är redan på väg dit. För nästa steg förs nu samtal med andra aktörer, bland annat Team Olivia, en av de största privata aktörerna som bedriver äldreomsorg runtom i landet samt i Norge och Danmark.

Loopelis hemsida hittar du här.