Hoppa till innehåll

Minns ni 2017? Det var då ansvarig minister högtidligen uttalade att Sverige ska leda 5G-utvecklingen i världen. Branschen välkomnade det ambitiösa uttalandet och sa att man var beredd att snabbt rulla ut och erbjuda tjänster bara man fick tillgång till frekvenser.

År 2018 sa statsminister Löfven att Sverige har möjlighet att ligga i täten när näten byggs ut. Och PTS kom med sin förstudie som sa att auktionen av 5G-frekvenserna skulle kunna ske 2019.

PTS auktion stoppas

Minns ni 2019? Det var året då det gick åt fanders – trots att det började så bra. I februari presenterade PTS förslag till hur auktionen skulle se ut och i juni inleddes det formella samrådsförfarandet. Alla förberedde sig för auktionen. Men så kom hindren slag i slag. En ny lag processades igenom på rekordtid. Och PTS fick dra i nödbromsen. I november kom beskedet att auktionen skjutits upp för att anpassa processen till den nya lagen och för att samråda med säkerhetsmyndigheterna.

Myndigheterna måste enas

Vad kommer vi minnas av 2020? Om branschen får bestämma så är det här året då 2017 års planer förverkligas. Sverige har fortfarande möjlighet att vända utvecklingen och återta en ledarposition inom digitaliseringen. Vi skulle påbörja utbyggnaden av 5G-nät som gör det möjligt att koppla upp allt från maskiner och byggnader till vardagsföremål och få tillgång till nya innovativa tjänster.

Men för att det ska hända behöver myndigheterna enas. Enas om en rättssäker, effektiv och snabb process så att PTS kan samråda med marknaden. Och det brådskar om vi inte ska hamna ännu mer på efterkälken. Ge branschen tydliga regler som skapar goda investeringsincitament så har Sverige en chans att komma ikapp, och kanske till och med ta på ledartröjan igen!