Hoppa till innehåll
I ett mobiltelefonsystem finns det basstationer, som med radiosignaler sköter kommunikationen med mobiltelefonerna. Basstationernas antenner, som både sänder ut och tar emot radiovågor, är installerade i master, på hustak, på fasader och andra lämpliga ställen. I vissa fall kan yrkesarbetare behöva utföra sitt arbete i närheten av basstationsantenner. Exempelvis kan sotare, plåtslagare och VVS-montörer behöva arbeta på ett hustak där det finns antenner. På samma sätt kan målare och fönsterputsare behöva utföra sitt arbete i närheten av antenner på husfasader. IT&Telekomföretagen har tillsammans med medlemsföretag tagit fram riktlinjer för hur sådant arbete ska utföras för att säkerställa att inte gränsvärdena för radiovågor för yrkesarbetare överskrids.

Yrkesmässigt arbete nära basstationsantenner på hustak