Hoppa till innehåll

Nya konsumentskyddsregler riskerar att skapa ett övervakningssamhälle. Nätoperatörer ska inte ha som skyldighet att informera dig när du surfar in på en sajt som staten bedömer som oseriös.

Tänk en ordning där staten ålägger alla väghållare i Sverige en plikt att informera alla som kör oförsäkrade bilar om att just den bilen de kör inte är försäkrad. Det skulle innebära att alla väghållare skulle behöva identifiera alla fordon som körs på vägen. Dessutom skulle det behövas en databas där väghållaren i realtid kan kolla försäkringsstatus för alla bilar. Sedan skulle det behövas en lösning så att väghållaren kan avleda alla oförsäkrade fordon in på en helt ny parallell väg och informera bilisterna om att bilen är oförsäkrad. Efter att föraren bekräftat att den är medveten om att vederbörande kör ett oförsäkrat fordon har väghållaren utfört sin skyldighet. Och då är det bara för föraren att köra tillbaka upp på huvudvägen igen.

Detta är så klart en ren dumhet och inget som staten borde kunna kräva. Det skulle innebära orimliga kostnader för att informera föraren om något som hen förmodligen redan känner till. Men det här är faktiskt vad vår lagstiftare på fullaste allvar föreslår när det gäller det elektroniska vägnätet.

Nya konsumentskyddsregler riskerar bygga övervakningssamhälle

I den nya spellagen kan nämligen nätoperatörer åläggas en skyldighet att informera om att du avser gå in på en spelsajt som inte har svensk spellicens. Och även i förslaget till nya konsumentskyddsregler föreslås samma sorts dumhet. Förlåt, skyldighet. Nämligen att operatören ska informera om att man står i begrepp att surfa in på en sajt som staten bedömer som oseriös. Du som användare ska kunna klicka dig förbi meddelandet och sedan fortsätta in på den olämpliga sajten, men operatören måste se till att du fått informationen.

För att nätoperatörer ska lyckas göra det som krävs måste de börja avlyssna all trafik inom sitt nät. Detta för att de ska kunna hitta denna lilla spillra av olämplig trafik som lagstiftaren vill nå och för att informera användarna om detta. Det här kommer att kräva enorma investeringar – inte minst för att bygga upp nya parallella nät vid sidan av ordinarie eftersom trafiken ska kunna fortgå ostört i övrigt. Och det här handlar inte om en enda, utan om över 700 operatörers nät. Gissa vem som kommer att få betala i slutänden?

Utöver allt annat så kränker det här dessutom nätneutralitet, budbärarneutralitet, e-privacy och förmodligen också GDPR. Skadar etablerade säkerhetslösningar och öppnar upp för angrepp. Dessutom misstänkliggörs all trafik för att hitta olämplig trafik för att informera användaren om det. Alltså inte hindra.

Protestera nu

För ett övervakningssamhälle är detta början på en våt dröm där man kommer kunna avlyssna och spåra allt man vill.

Men det här är inte ett samhälle som någon kan vilja ha. Därför behöver vi protestera nu. Innan tekniken etableras och reglerna fastställs.

Länk till remissvaret.

My Bergdahl
Mikael Eklund