Hoppa till innehåll

Det har varit bråda dagar för den som vill följa med i den internationella AI-utvecklingen. President Biden i USA och premiärminister Sunak i Storbritannien har hållit sig framme. Biden beslutade om ett presidentdekret (executive order) om regler för AI. Sunak var värd för ett internationellt toppmöte om AI i Bletchley Park där dock Sverige inte syntes till. Techbranschen var väl representerad med AI-tunga, främst amerikanska, företag som OpenAI, Googles DeepMind, Amazon, Meta, Microsoft och den ständigt närvarande Elon Musk.

Inom EU-samarbetet går arbetet vidare med AI-akten som ska reglera AI i Europa. Det är viktigt att det blir rätt, därför har TechSverige och andra tyckt att det spanska ordförandeskapet inte i onödan ska pressa på förhandlingarna. Det betyder ju förstås inte att Sverige och regeringen inte ska hålla sig framme. Tvärtom, mycket står på spel i AI-akten. Det är inte heller någon nyhet att AI har stigit på dagordningen i det internationella samarbetet, som i handels- och teknikrådet mellan EU och USA (Trade and Technology Council) och i FN – där britterna bjöd in till sitt toppmöte.

I dessa tider är det då förstås utmärkt att Sverige har en statsminister som intresserar sig för AI-frågan. Vi väntar fortfarande på att det ska bli tydligare kring den AI-kommission som statsministern aviserade i regeringsdeklarationen. Även civilminister Slottner har varit på AI-konferens i Kanada.

När britterna bjöd in till AI-toppmöte i mytomspunna Bletchley Park verkar dock den svenska närvaron ha varit mer blygsam. Bletchley Park var platsen där britterna knäckte tyska koder under andra världskriget, bland annat krypteringsmaskinen Enigma. Det skildras i filmen The Imitation Game. Huvudpersonen i filmen är Alan Turing. Turing var inte bara avgörande för att knäcka tyska koder utan har också lämnat stora bidrag till utvecklingen av datorer och AI-området. Britterna laddade alltså toppmötet med viss prestige.

Vid toppmötet antogs en deklaration och det förbereddes för en FN-panel om AI, likt den om klimatfrågor (Intergovernmental Panel on Climate Change). EU, USA och Kina skrev under deklarationen med 25 andra länder. Även om deklaration omgärdades av talet om riskerna med AI, får undertecknandet nog ses som en framgång för Storbritannien.

Sex EU-länder skrev under, till exempel Tyskland och Frankrike, men också mindre länder som Nederländerna och Irland – men inte Sverige. Kanske fanns det goda skäl, eller så var Slottner på en annan konferens och AI-kommissionen var inte på plats.

Nåväl, vi får hoppas på att Sverige håller sig bättre framme i den internationella dialogen om AI framöver. Inte minst i slutet på förhandlingarna om AI-akten i Bryssel behöver regeringen försvara våra intressen.

Uppdatering: Eventuellt var Sverige helt enkelt inte inbjudet till toppmötet.

Understryker kanske poängen. Det gäller att hålla sig framme – annars gör nederländare och irländare det.

Eller så skickades Sveriges inbjudan till Schweiz…

Fredrik Sand
Näringspolitisk expert