Hoppa till innehåll

DEBATT: Vård och omsorg behöver en digital infrastruktur

Regeringen bör ta initiativ till en förhandling om vårdens och omsorgens digitala infrastruktur i Sverige, anser debattörer från Vårdföretagarna, Tech Sverige, Swedish Medtech och Lif.

Alla förväntar sig att livsviktig information om hälsa, läkemedel och tidigare behandlingar ska finnas tillgänglig när man söker vård eller behöver omsorg. Men så är det inte alltid – trots att det borde vara en självklarhet i ett modernt samhälle. Det är tyvärr inte ovanligt att människor skadas, felbehandlas eller får vård för sent på grund av att nödvändig information inte finns tillgänglig för vårdpersonalen. Det är hög tid att åtgärda detta.

Enligt Myndigheten för digital förvaltning är den digitala utvecklingen i den offentliga sektorn i Sverige både långsammare och mer ojämn än i de flesta jämförbara länder. Däremot ligger svenska företag högst i Europa när det gäller användningen av digital teknik och innovation. Att låta näringslivet bidra med kunskap och konkreta lösningar som påskyndar den digitala utvecklingen av vård och omsorg är därför klokt.

Antje Dedering, förbundsdirektör, Vårdföretagarna

Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, Tech Sverige

Anna Lefevre Skjöldebrand, vd, Swedish Medtech

Johan Färnstrand, vd, Lif