Hoppa till innehåll

Hög säkerhet behövs för att öka tryggheten och för att vi ska kunna tillvarata digitaliseringens alla möjligheter. Det hotas nu av cyber­attacker från organiserad brottslighet och aktörer som stöds av främmande makt. Regeringen aviserade nyligen en ny ansvars­fördelning på området och presenterade några lovvärda initiativ för att stärka skyddet mot cyber­attacker. Mer kommer dock att krävas och politiken behöver ha en bredare syn.

För att stärka säkerheten behövs högre medvetenhet om hoten, mer samverkan, förbättrad kompetens­försörjning och bättre förmåga att bekämpa it-brott. Med en stark techsektor och ett samhälle som tar till sig digitaliseringen öppnas möjligheter för Sveriges konkurrens­kraft, välfärd och klimat­omställning. Låt inte cyber­brottslingarna hindra utvecklingen.

Bjarte Bugge vd, Usify
Charlotte Eriksson vd, Softronic
Tomas Frimmel vd, Microsoft Sverige
Sofia Gerstenfeld managing director, Visma Enterprise
Carl-Johan Hamilton grundare och vice vd, Ants AB
Staffan Hanstorp styrelseordförande, Addnode Group
Jenny Lindqvist senior vice president och chef för marknads­område Europa och Latinamerika, Ericsson
Bjørn Ivar Moen vd, Telenor Sverige
Yashar Moradbakhti vd, Lingio
Sara Murby Forste vice vd Orange Business Service
Anders Olsson vd, Telia Sverige
Per Wallentin koncernchef och vd, Knowit, styrelseordförande Techsverige
Åsa Zetterberg förbundsdirektör Techsverige
Vahid Zohali vd, IBM Sverige