Hoppa till innehåll

Idag presenteras juryn, som ska utse vinnaren i Årets AI svensk 2023. En utmärkelse som går till den person som gjort mest för utvecklingen och synliggörandet av AI. Juryn består av noga utvalda ledamöter med expertkompetens inom digitalisering och AI från näringslivet, akademin och offentlig sektor.

I juryn ingår bland andra Daniel Gillblad, co-director på AI Sweden:

– I ljuset av den senaste tidens mycket snabba utveckling av och uppmärksamhet kring AI blir det allt viktigare att lyfta fram personer som arbetar för att utveckla och skapa goda exempel kring AI i Sverige. Jag ser fram emot att vara med och hitta och premiera dessa, säger Daniel Gillblad. 

Ordförande i juryn är TechSveriges förbundsdirektör Åsa Zetterberg:

– Sveriges konkurrenskraft och välstånd är tätt sammankopplat med hur innovativa vi är och här är användning av data, AI och ny teknik helt central. Den senaste tidens genombrott på området visar att potentialen är enorm. Med Årets AI svensk vill vi lyfta fram goda exempel på ansvarsfull och värdefull AI och synliggöra de förebilder som visar vägen mot vad som är möjligt, säger Åsa Zetterberg.   

Här är juryn i sin helhet:  
Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft Sverige 
Aurore Belfrage, techinvesterare, geopolitisk rådgivare och hållbarhetsstrateg 
Louise Callenberg, vd, Singula 
Ather Gattami, forskare och entreprenör, programledare AI-podden 
Daniel Gillblad, co-director, AI Sweden   
Amy Loutfi, professor, institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet 
Jeanette Nilsson, projektledare, Rise 
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (ordförande)

Nomineringar till priset tas emot på aretsaisvensk.se och vinnaren offentliggörs under hösten 2023.


Om Årets AI svensk: 
Årets AI svensk är ett pris som delas ut av TechSverige. Utmärkelsen går till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Det är fjärde året i rad som priset delas ut och fjolårets vinnare var Jonas Tannerstad, chef el och automation på Örebrobostäder AB. Läs mer om priset på  aretsaisvensk.se.