Hoppa till innehåll

DEBATT: ”Regeringens klimatpolitik kräver tech­branschens lösningar”

Det är hög tid att regeringen visar på ett politiskt ledarskap och gör en tydlig koppling till digitalisering för att nå de övergripande målen om minskade utsläpp, skriver 15 företrädare för techbranschen i en debattartikel inför regeringens klimatmöte.

Den 16 juni arrangeras det nationella klimatmötet, ett led i regeringens arbete med att ta fram en handlingsplan för att nå de globala klimatmålen. Techbranschen är en nyckelaktör vars lösningar spelar en helt avgörande roll för att lyckas i klimatomställningen samtidigt som det stärker Sveriges konkurrenskraft. Det är hög tid att regeringen visar på ett politiskt ledarskap och gör en tydlig koppling till digitalisering för att nå de övergripande målen om minskade utsläpp.

Alla larmrapporter pekar på samma sak, vi måste agera nu om vi ska ha någon som helst chans att möta målen i Parisavtalet. Takten för utsläppsminskningarna behöver öka. Det finns stora fördelar med att förena klimatutmaningen och digitalisering när radikala och snabba minskningar av växthusgaser behövs.

Bjarte Bugge vd, Usify
Charlotte Eriksson vd, Softronic
Tomas Frimmel vd, Microsoft Sverige
Sofia Gerstenfeld Managing director, Visma Enterprise
Carl-Johan Hamilton grundare och vice vd, Ants AB
Lars Kry vd, Nexer Group
Linus Wallin vd, Atea Sverige
Jenny Lindqvist senior vice president och chef för marknadsområde Europa och Latinamerika, Ericsson
Bjørn Ivar Moen vd, Telenor Sverige
Yashar Moradbakhti vd, Lingio
Sara Murby Forste vice vd, Orange Business Service
Anders Olsson vd, Telia Sverige
Per Wallentin koncernchef och vd, Knowit, styrelseordförande TechSverige
Åsa Zetterberg förbundsdirektör, TechSverige
Vahid Zohali vd, IBM Sverige