Hoppa till innehåll

– Jag är ju ekonom och en av de värsta sakerna som en ekonom vet är slöseri med resurser, oavsett vad det är för resurser. Och gäller det mänskliga resurser och kompetens är det en allvarlig fråga utifrån en företagslednings perspektiv, säger Bino Catasús och förklarar vidare:

– Det blev succé på en gång. Jämix är bra för att det ställer fakta på bordet. Måtten är inte till för att ge svaren utan för att ställa smartare frågor.

Vad är ditt råd till en HR-chef eller annan person i branschen som ska börja använda Jämix och nyckeltal?

– Var inte så bekymrade över teknikaliteten bakom mätningarna. Lita i stället på på att vi har räknat på det och gått genom i stort sett alla frågor som har funnits. Så ta siffrorna och hitta områden där ni ligger helt annorlunda än andra, oavsett om era tal är bättre eller sämre, och ha ett gruppmöte och fråga varandra vad ni kan lära er av det och hur ni sen ska gå vidare, säger Bino Catasús och tillägger:

– Man måste jobba i grupp. Det finns ingen HR-chef som kan göra det på egen hand.

”Jämix var liksom ett svar på frågan om hur vi ska hitta ett sätt att kunna prata om jämställdhet på ett sätt som är systematiskt men som också kan göra det jämförbart. För oss är frågan viktigare än mätningen men genom att skapa ett index kunde vi mobilisera lite kraft bakom den.”

Bino Catasús, medgrundare, Nyckeltalsinstitutet

Under 2023 erbjuds samtliga medlemsföretag i TechSverige kostnadsfri benchmark och analys av rådande arbetsvillkor utifrån strategierna attraktiv och jämställd arbetsgivare via Jämix och Attraktiv Arbetsgivarindex. Läs mer om erbjudandet här.

Nyckeltalsportalen

Nyckeltalsinstitutets Nyckeltalsportalen innehåller en databas med över 665 000 medarbetares arbetsvillkor från olika branscher. Det finns tre index – Attraktiv Arbetsgivarindex, Jämställdhetsindex (Jämix) och Hälsoindex – för att kartlägga verksamhetens rådande arbetsvillkor.

Läs mer på nyckeltal.se