Hoppa till innehåll
På onsdagen den 23 november offentliggjordes vinnaren av TechSveriges utmärkelse Årets AI svensk 2022. Priset går till en person som bidragit särskilt till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI och årets pristagare är Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Örebrobostäder AB.

Jonas Tannerstad belönas för sitt innovativa och framgångsrika arbete med konkret användning av artificiell intelligens (AI) inom energi- och klimatsmart stadsutveckling som lett till betydande resultat gällande minskad elförbrukning och därmed minskad klimatpåverkan. Jonas Tannerstad har i sitt arbete visat att den digitala och den gröna omställningen hör ihop. Med AI och datadrivna beslut har Örebrobostäder AB sparat 52 procent i elförbrukning och 18 procent i värmeförbrukning jämfört med år 2005. Detta är bara steg på vägen och målsättningarna framåt är ännu högre.

– Jonas Tannerstads banbrytande arbete med att använda AI för energieffektiviseringar har inte bara gjort honom till årets vinnare, utan även hela samhället till vinnare. Minskad elförbrukning står högt upp på agendan i dag och Jonas Tannerstad har bevisat att det går att nå stora resultat inom området med stöd av smart teknik och AI. Det är vår förhoppning och tro att hans arbete och erfarenheter kommer att inspirera många. Här finns verkligen möjligheter att spara energi och pengar – och minska klimatavtrycket, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och juryns ordförande.

Juryns motivering:
Årets AI svensk 2022 har varit en ledstjärna för många i sin omgivning och banat väg för en konkret användning av AI inom energi- och klimatsmart stadsutveckling och minskad klimatpåverkan.

Hans arbete har fått betydelse långt utanför det egna bolagets och den egna kommunens gränser. Med ett starkt driv har Jonas Tannerstad framgångsrikt lett ett brett energieffektiviseringsarbete och hans vision är inte bara smarta hus, utan hus som är smarta tillsammans.