Hoppa till innehåll
Nu står det klart vilka fem kandidater som juryn för Årets AI svensk tycker har bidragit mest till förståelse, utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Finalisterna är Danica Kragic Jensfelt, Joel Hellermark, Love Börjeson, Patrick Eckemo och Sara Mazur.

Årets AI svensk delas ut av TechSverige, fd IT&Telekomföretagen, och syftar till att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt. Juryn har bestått av en bredd av noga utvalda experter inom digitalisering från det offentliga, akademi och näringsliv, däribland Daniel Gillblad, co-director på AI Sweden:

– Det finns otrolig potential i att använda AI i det svenska samhället, men det kommer att krävas mycket arbete och många goda exempel. Det är viktigt att vi erkänner och lyfter fram de personer som verkligen bidrar i det här arbetet, säger Daniel Gillblad om utmärkelsen och årets nominerade.

Juryns motiveringar:

Danica Kragic Jensfelt, professor vid KTH och chef för Centrum för autonoma system, KTH:s forskningscentrum inom robotik
Genom världsledande forskning, nationellt ledarskap, tunga styrelseuppdrag, och populariserande föreställningar för allmänheten driver professor Danica Kragic Jensfelt AI utvecklingen nationellt samt sätter Sverige på den internationella AI-kartan.

Love Börjeson, verksamhetsledare för KB-labb, KB 
Med stort tålamod och engagemang driver Love Börjeson KB-labb på Kungliga biblioteket. Labbet bygger bland annat storskaliga, svenska språkmodeller med AI och har stor påverkan på inte minst tillämpningen av AI i offentlig sektor i Sverige. KB-labb bedöms vara en unik resurs i svensk AI-utveckling och med Loves vilja och drivkraft även ha potential att positionera Sverige globalt.

Patrick Eckemo, avdelningschef Digitalisering och Innovation, Bolagsverket
Med stort driv och engagemang driver Patrick Eckemo AI utvecklingen inom offentlig sektor i Sverige. På ett enkelt och pedagogiskt sätt sprider han kunskap om vikten av att öka användningen av AI. Patrick besitter en stor förståelse för AI ur både ett tekniskt som ett samhällsmässigt perspektiv och har bland annat lett regeringsuppdrag kring att främja användningen av AI i Sverige.

Joel Hellermark, grundare och vd, Sana Labs
Joel Hellermark har med Sana Labs framgångsrikt satt rätt utbildning för alla i fokus. Med hjälp av AI kan livslångt lärande bli personligt, och Sana Labs går i spetsen för en revolution där Joel med mod och engagemang sätter Sverige på världskartan.

Sara Mazur, ordförande för WASP
Sara Mazur har sedan länge sett möjligheterna med digitalisering och AI. Kunskaper som hon använt för att utveckla de verksamheter där hon varit. Hon är ordförande för Sveriges största forskningsprogram WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program) där hon jobbar aktivt med finansiering av forskningen inom AI i Sverige, samverkan mellan industrin och akademien, internationaliseringen av forskningsresultat och med att attrahera internationella topp-talanger inom AI till Sverige.

Årets jury har besått av:
Anna Hörlén, AI-samordnare, Stockholm stad
Christian Guttmann, Global Head of Artificial Intelligence and Data, TietoEVRY
Daniel Akenine, Nationell teknikchef, Microsoft Sverige
Daniel Gillblad, Co-director, AI Sweden
Elena Fersman, Ansvarig för Global AI Accelerator, Ericsson
Fredrik Heintz, Biträdande professor, Linköpings universitet och Ordförande Svenska AI-sällskapet
Sarah Wamala Andersson, Professor i hälso- och välfärdsteknik, Mälardalens högskola
Åsa Zetterberg, Förbundsdirektör, TechSverige (ordförande)

Vinnaren i Årets AI svensk offentliggörs under AI SUMMIT 2021 den 18 november.