Hoppa till innehåll
Danica Kragic Jensfelt, professor på KTH och en av Sveriges ledande robotforskare, har utnämnts till Årets AI svensk 2021. Utmärkelsen delas ut av TechSverige till den person som bidragit mest till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI.

– Sverige har många AI-stjärnor och som land behöver vi ligga långt fram i utvecklingen. En av de stjärnor som lyser absolut starkast i Sverige men även internationellt är Danica Kragic Jensfelt, som är en väldigt värdig vinnare av Årets AI svensk 2021. Danica har under många år varit spindeln i nätet kring de största AI-satsningarna i Sverige och har genom sin unika personlighet och förmåga inspirerat, mobiliserat och lett den svenska AI-utvecklingen inom såväl akademin som näringslivet, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och juryns ordförande.

Danica Kragic Jensfelt är professor vid Institutionen för datavetenskap och kommunikation vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Där leder hon också KTH:s Centrum för autonoma system inom robotik. Hon är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin, Ingenjörsvetenskapsakademin och Sveriges unga akademi. Dessutom sitter hon i styrelsen för Wallenbergstiftelsernas ägarbolag FAM, SAAB och H&M

Juryns motivering lyder:

“Med sin världsledande forskning och mångårigt banbrytande arbete, visar hon på teknikens möjligheter och sätter Sverige på den internationella AI kartan. Hennes ledarskap, tunga styrelseuppdrag och samarbeten bidrar till större samverkan som driver på en angelägen utveckling inom AI på bred front. Hon är forskaren och experten som med sitt arbete i gränslandet mellan akademi och näringsliv, bygger förtroende och som med unika egenskaper och en färgstark personlighet väcker uppmärksamhet, synliggör och konkretiserar hur teknik kan göra våra liv bättre för såväl den enskilda individen som för samhällsutvecklingen. Årets AI svensk är en sann förebild som med sitt arbete, djupa kunskaper och passion för det mänskliga i den teknologiska utvecklingen inspirerar, engagerar och bidrar till verklig förändring.”

Årets jury har bestått av:
Anna Hörlén, AI-samordnare, Stockholm stad
Christian Guttmann, Global Head of Artificial Intelligence and Data, TietoEVRY
Daniel Akenine, Nationell teknikchef, Microsoft Sverige
Daniel Gillblad, Co-director, AI Sweden
Elena Fersman, Ansvarig för Global AI Accelerator, Ericsson
Fredrik Heintz, Biträdande professor, Linköpings universitet och Ordförande Svenska AI-sällskapet
Sarah Wamala Andersson, Professor i hälso- och välfärdsteknik, Mälardalens högskola
Åsa Zetterberg, Förbundsdirektör, TechSverige (ordförande)

Om Årets AI svensk:
Årets AI svensk är ett pris som delas ut av TechSverige, fd IT&Telekomföretagen. Utmärkelsen går till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Läs mer om priset på aretsaisvensk.se