Hoppa till innehåll

Spridningen av Covid-19 har fått många svenskar att arbeta och studera på distans. Många är därför oroade över att internetkapaciteten inte ska räcka till. Internetstiftelsen arbetar med kunskapsspridning om internet och reder ut hur det står till med internetkapaciteten.

Spridningen av Covid-19 har lett till en oro om internetkapaciteten kommer att räcka till. Internetstiftelsen är en oberoende affärsdriven och allmännyttig organisation som ansvarar för internets svenska toppdomän .se. och administrationen av toppdomänen .nu.  Intäkterna från domänerna finansierar satsningar för att människor ska kunna nyttja internet på bästa sätt, vilket innefattar kunskapsdelning om internet. Internetstiftelsen har den senaste tiden arbetat med att bemöta informationsspridning om att internetkapaciteten inte skulle vara tillräcklig.

-Vi märkte att media började lyfta upp andra länders problem med internetkapaciteten och såg att det fanns ett stort behov av att arbeta med kunskapsspridning inom området, berättar Jannike Tillå, chef för främjande och kommunikation på Internetstiftelsen.

Internetstiftelsen har inget ansvar för internetkapaciteten, men det är många som vänder sig till Internetstiftelsen med frågor om internet. Förutom att arbeta med kunskapsspridning erbjuder Internetstiftelsen tjänsten Bredbandskollen. Med den går det att mäta hastigheten på sitt internet.

-Vi har märkt av att fler människor använder sig av tjänsten. Men genom kontakt som vi haft med olika internetoperatörer så vet vi att internet i Sverige klarar trycket som det ser ut just nu. Hur snabbt internet man har kan däremot skilja sig mellan olika regioner och mellan tätorter och glesbygd. Den skillnaden har inget att göra med Covid-19, utan är något som vi har konstaterat i våra rapporter sedan tidigare, säger Jannike Tillå.