Hoppa till innehåll

Det har väl inte gått någon förbi att Post- och telestyrelsen (PTS) har skjutit upp sin planerade 5G-auktion. Skälet är ett nytt lagförslag som regeringen har lagt fram och som väntas röstas igenom i riksdagen i nästa vecka. En lag som uppges ska skydda Sveriges säkerhet vid radioanvändning.

Att auktionen skjuts upp är inte bara olyckligt, det är allvarligt.  Allvarligt för Sveriges digitala utveckling stannar av när utrullningen av 5G i vårt land försenas. Men skuggan bör inte falla över PTS. Att de valt att skjuta upp auktionen är fullt förståeligt. Det som behövs är tydlighet och förutsägbarhet gällande de regler och villkor som gäller om företag ska kunna delta i en auktion. Och det saknas i dag. Inte bara för att lagstiftningen ännu inte trätt i kraft utan också för att lagen i sig innehåller otydligheter.

Lagförslag riskerar påverka företagens investeringsvilja

Redan i somras varnade IT&Telekomföretagen för att lagen riskerade att påverka företagens investeringsvilja. Vi höjde också ett varnande finger för att det kan bli färre aktörer som är beredda att investera och bygga framtida infrastrukturer som till exempel. 5G. Låt oss ändå hoppas att förutsättningarna inom kort blir tydliga så att företagen kan fortsätta investera. Då får Sverige möjlighet att hänga med i den globala digitala utvecklingen och konkurrensen.