Hoppa till innehåll

Digitaleurope brukar ordna möten för sin medlemsorganisationerna (som TechSverige) i de EU-medlemsstater som står på tur att ta över ordförandeskapet i EU. Vårens National Trade Association Summit hölls följaktligen i Budapest i april.  

Det ungerska ordförandeskapet kommer kanske inte bli så betydelsefullt i fråga om vilka ärenden som drivs framåt. Det är ju val till Europaparlamentet den 9 juni (i Sverige) och sedan ska en ordförande för Europeiska kommissionen och själva kommissionen komma på plats. Det kan kanske ta lite tid under hösten. Detta hindrade förstås inte företrädarna för bransch- och arbetsgivarorganisationer i techsektorn att diskutera och önska sig saker och ting på EU-scenen. 

Kompetensbristen, med något undantag, var nog högst på dagordningen hos alla. Den globala konkurrensen diskuterades också. Det fördes förstås spekulationer om hur EP-valet skulle gå och vilka som kommer att ingå i den nya kommissionen. Värdlandets Ungerns digitaliseringspolitik presenterades också. Det behövs förstås inte mycket naturlig intelligens för att dra slutsatsen att AI också var ett stort ämne. 

Inför valet till Europaparlamentet har Digitaleurope också publicerat ett eget valmanifest med titeln Europe 2030: a Digital Powerhouse

Fredrik Sand
näringspolitisk expert