Hoppa till innehåll

Följ sändningen som startar kl 9:30 här:

Årets finalister:

 • Carolina Brånby, jurist och policyansvarig Svenskt Näringsliv
  EU är i färd med att skapa världens första reglering av AI och det finns inga facit. När balansen mellan innovation, säkerhet och andra intressen ska sättas har Carolina Brånby varit instrumentell i att granska, förklara och samla företag och organisationer i Sverige till gemensamma ståndpunkter och kommentarer. Hon har bidragit generöst med sin stora kunskap om regleringar av både traditionell AI och generativ AI samt varit en av de centrala personerna i Sverige när det gäller den nya AI-akten.
 • Max Gordon, docent och överläkare Danderyds sjukhus 
  Max Gordon har med stor öppenhet och entusiasm omfamnat AI för att hjälpa människor i sjukvården. Han har kavlat upp armarna och genom forskning och idogt arbete infört AI-lösningar för att förbättra bedömning och behandling av patienter med framgångsrika resultat. Ett arbete som möjliggör att patienter både kan få snabbare och bättre vård. Han är en inspiration och ett utmärkt exempel på en person som utifrån sin profession har fördjupat sina kunskaper inom AI för att hitta de bästa lösningarna som skapar nytta.    
 • Mikael Kring, projektledare RISE
  Mikael Kring har i sin tidigare roll som it-pedagog på Årstaskolan och numera på Research Institutes of Sweden (RISE) arbetat hårt för att stötta elever och lärare i att använda digitala verktyg på ett klokt sätt i undervisningen. Han har en unik förmåga att göra AI tillgängligt och meningsfullt för en bred publik. På ett lekfullt och inspirerande sätt når han ut med praktiskt stöd på hur olika AI-lösningar inom till exempel video, ljud, text och bild kan användas inom skola och utbildning. Hans outtröttliga nyfikenhet och engagemang, har gjort AI mer tillgängligt och effektivt för många.  
 • Erika Sjödin, innovationsledare Bolagsverket 
  Erika Sjödin är innovationsledare för Bolagsverkets AI-hub. Genom sitt utvecklingsdriv i att nyttja potentialen med AI visar Erika hur en myndighet kan arbeta framgångsrikt med denna grupp av kraftfulla teknologier samtidigt som hon pedagogiskt delar erfarenheter och nya arbetssätt kopplat till AI. 
 • Magnus Sahlgren, Head of NLU Research, AI Sweden 
  Magnus Sahlgren har med stort kunnande, engagemang, och entusiasm hjälpt till att sätta Sverige på kartan runt stora språkmodeller. Som nyckelperson i utvecklingen av GPT-SW3, den första stora språkmodellen för nordiska språk, har han hjälpt till att lägga grunden för nya tillämpningar av AI i Sverige och visat att vi kan vara med i utvecklingen av nästa generations AI-modeller. Med sitt stora engagemang sprider han kunskap om hur språkmodeller kan utvecklas och användas i industri, myndigheter och offentlig sektor. 

 
Juryn har bestått utav: 
Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft Sverige  
Aurore Belfrage, techinvesterare, geopolitisk rådgivare och hållbarhetsstrateg  
Louise Callenberg, vd, Singula  
Ather Gattami, forskare och entreprenör, programledare AI-podden  
Daniel Gillblad, co-director, AI Sweden    
Amy Loutfi, professor, institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet 
Jeanette Nilsson, projektledare, RISE 
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (ordförande) 
 
Om Årets AI svensk:  
Årets AI svensk är ett pris som delas ut av TechSverige. Utmärkelsen går till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Det är fjärde året i rad som priset delas ut och fjolårets vinnare var Jonas Tannerstad, chef el och automation på Örebrobostäder AB. Läs mer om priset på aretsaisvensk.se