Hoppa till innehåll
Idag presenteras finalisterna till ‘Årets techföretag’ i Tech Awards Sweden, en utmärkelse och ett branschevent som arrangeras av TechSverige och Foundry. Fem företag har i år tagit sig vidare till en finalplats. De nominerade företagen är; Freja eID, InfoSolutions, Net Insight, Plant och Tibber.

Årets techföretag är TechSveriges specialpris som går till ett ansvarsfullt företag som värnar om medarbetare och miljö, har en positiv tillväxt och kan påvisa mätbara resultat.

Per Schlingmann, entreprenör, författare och föreläsare har varit del av årets jury:

 Tech är avgörande för att möta många av våra samhällsutmaningar. Därför har det varit roligt att ta del av den stora bredd av nomineringar som har kommit in. De fem finalisterna visar både på bredd, men också hur techföretag bidrar till ett bättre samhälle.

 Det har inte varit ett lätt jobb men det är en enig jury som står bakom de starka finalister i Årets techföretag, som på olika sätt genom tech skapar värde för sina kunder, organisationer och samhället i stort. Vi ser fram emot att få hylla och fortsätta fira dessa fantastiska företag på Tech Awards branschevent i mars, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör och juryns ordförande.

Det vinnande företaget presenteras på Tech Awards Sweden den 22 mars på Sergel Hub i Stockholm. Boka biljetter på techawards.se

Finalister i kategorin ’Årets techföretag’:

Plant 
Plant har utvecklat en mjukvara som hjälper bygg- och fastighetsbolag att klimatberäkna sina byggprojekt och minska klimatpåverkan. Plant är unika på marknaden med att göra klimatberäkningar med mycket hög grad av automation och att utgå från byggnadens 3D-modeller. Dessa modeller finns redan, men eftersom de inte utnyttjats för klimatberäkningar så går en stor potential förlorad. Genom att visualisera i 3D kan man enkelt visa vilka byggdelar som driver klimatpåverkan och testa olika materialval och lösningar för att få ner utsläppen.   

Många stora byggbolag och hela 50 % av Sveriges största fastighetsbolag har nu avtal med Plant. Under 2022 dubblerades omsättningen samtidigt som man gjort stora utvecklingsframsteg. Nu kan deras mjukvara klimatberäkna alla byggprojekt, i alla skeden, från förstudie till bygghandling och slutligen leverera klimatdeklarationen enligt lagkravet. Det har blivit enkelt att göra många klimatberäkningar vid olika byggskeden och få jämförbara resultat. Det ger nya möjligheter att minska klimatpåverkan.

Freja eID
Freja eID är en kostnadsfri, statligt godkänd mobil e-legitimation. Freja Eid kan användas som en fysisk legitimation i mobilen, som tjänstelegitimation, samt för att logga in till hundratals onlinetjänster i Sverige och i Europa. I Freja eID+ ingår ett gratis ID-skydd som meddelar dig i appen och via e-post om någon ändrar din folkbokföringsadress.   

Freja eID har under 2022 nått nästan 800 000 användare och bidragit till att minska det digitala utanförskapet genom att personer utan bankkonto kan skaffa en e-legitimation. Med tjänsten delad kontroll har Freja bidragit till att de som inte kan eller får använda e-legitimation självständigt har möjlighet att ta del av det digitala samhället med hjälp av en anhörig eller god man. Att tjänsten även fungerar som ID i fysiska butiker har förenklat för många yngre som tidigare endast hade pass som legitimation.   

Net Insight
I 25 år har Net Insight utvecklat och erbjudit öppna lösningar för medietransport till globalt ledande medieföretag. Lösningarna används av hundratals kunder i över 70 länder för att säkerställa att deras verksamhetskritiska medienätverk fungerar sömlöst och utan avbrott, så att de kan erbjuda den bästa möjliga upplevelsen till sina kunder – tittarna. Med banbrytande teknik, robusta plattformar och spetskompetens levererar Net Insight till de största liveevenemangen inom sport, nyheter och underhållning världen över. 

Net Insight har vuxit starkt under 2022, drivet både av starka erbjudanden inom media och distansproduktion där molnbaserade lösningar öppnat upp för nya kundsegment. Men även av ett helt nytt produktområde; synkronisering av 5G-mobilnät där en ny organisation har etablerats och viktiga ordrar tagits. Net Insights GPS-oberoende synklösning ger mobiloperatörer betydligt lägre kostnader och en snabbare och smidigare utrullning.

InfoSolutions
InfoSolutions är ett IT-bolag som utvecklar infrastruktur och kommunikationstjänster för laboratorier och hälso- och sjukvården. InfoSolutions var initiativtagare och huvudleverantör av den storskaliga nationella testverksamheten för covid-19 där sju miljoner covidtester hanterats och levererats, och har blivit utsett till Gasellföretag tre år i rad. Bolaget vill gynna den allmänna digitaliseringen av samhället och därmed minska på både resursförbrukning och transporter samt öka patientsäkerheten och effektivisera sjukvården.  

InfoSolutions grundades som ett svar på behovet av att kunna skicka information mellan laboratorier och vårdgivare inom hälso och sjukvården. Idag kopplar man samman över 1500 olika vårdgivare över hela landet med över 30 laboratorier inom de flesta discipliner och 40 röntgenmottagningar. 

Tibber
Tibber är elbolaget som hjälper kunderna minska sin onödiga elförbrukning och styra sin elanvändning till billigare timmar. Bolaget erbjuder sina kunder ett timprisavtal till inköpspris utan fast påslag och tjänar noll kronor på kundernas elförbrukning. I appen kan Tibbers kunder se hur elpriset varierar per timme och följa sin elförbrukning i realtid.  Tibber-appen erbjuder även andra smarta lösningar.  Om kunden har en elbil schemalägger appen laddningen till den tid på dygnet då priset är som lägst och om kunden bor i hus optimerar appen uppvärmningen av huset mot elpriset, utan att påverka komforten i hemmet.

Sedan lanseringen 2016 har Tibber hjälpt mer än 500 000 kunder att sänka sin elförbrukning och elkostnad, varje månad. Genom smarta lösningar och ökad medvetenheten hos konsumenter bidrar företaget till att minska samhällets totala energibehov och avlasta elnätet när belastningen är som störst.   


_______

Juryn har bestått utav: 
Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef, Nexer Group
Haval van Drumpt, vd, Tre Sverige
Joakim Djurberg, journalist, Computer Sweden / Foundry
Per Schlingmann, entreprenör, författare, föreläsare
Arash Sangari, programansvarig Startup Sweden, Tillväxtverket
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer
Anna Eriksson, generaldirektör, DIGG – Myndigheten för digital förvaltning
Lena Miranda, vd Linköping Science Park
Richard Oehme, senior rådgivare, Knowit Cybersecurity & Law
Mattias Höjer, professor i miljöstrategisk analys och framtidsstudier, KTH
Johanna Giorgi, chief sustainability officer, Addsecure
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (juryordförande)