Hoppa till innehåll

Sverige går miste om hett eftertraktade globala talanger. Nästan 99 procent av alla kvalificerade IT-experter, ingenjörer och tekniker från tredjeland uppfyller kraven för arbetstillstånd i Sverige. Men byråkratin är för tung och osäkerheten för stor, vilket får dessa personer att söka sig till andra länder. Nu behövs ett express-spår för utländska talanger, skriver Elin Lydahl, förbundsdirektör Innovationsföretagen, Åsa Zetterberg, förbundsdirektör TechSverige och Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen.

Tillsammans representerar Teknikföretagen, TechSverige och Innovationsföretagen 6 400 företag med närmare en halv miljon medarbetare i den kunskapsintensiva industri- och tjänstesektorn. Varje år rekryterar dessa företag tusentals ingenjörer, tekniker och programmerare från länder utanför EU. Inte för att det är bekvämt eller av kostnadsskäl, tvärtom. Företagen gör det för att få tillgång till den ytterligare nyckelkompetens som krävs för att de ska kunna fortsätta utveckla världsledande lösningar och morgondagens exportsuccéer samt för att bygga vårt samhälle mer hållbart och konkurrenskraftigt.

Det är dags att lyfta blicken och inleda ett strategiskt arbete för att lyfta Sveriges attraktionskraft på global talang. En nationell strategi bör skyndsamt tas fram och Finlands val att lyfta detta arbete till högsta politiska nivå får gärna tas som inspiration.

Åsa Zetterberg, förbundsdirektör TechSverige

Elin Lydahl, förbundsdirektör Innovationsföretagen

Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen

Läs debattartikeln på Dagens Industri här.