Hoppa till innehåll
I två år har vi levt i tider av kris, med en pandemi som påverkat såväl människor som näringsliv. Nu vaknar vi upp till en annan typ av verklighet. Ryssland har attackerat Ukraina och krig har brutit ut i Europa.

I första hand är detta en stor tragedi som kommer att skapa stort mänskligt lidande. Mina tankar går självklart till alla de människor på plats som direkt redan drabbats och som kommer att drabbas. Samtidigt är det en extremt allvarlig säkerhetspolitisk situation som riskerar att få långtgående ekonomiska konsekvenser. Rysslands angrepp kommer oundvikligen att få stor inverkan på alla de företag som har verksamhet och handel med Ukraina och Ryssland. Vi vet att Ukrainas betydelse som exportör av IT-tjänster har vuxit kraftigt de senaste åren och att flera svenska företag i vår bransch har omfattande verksamhet i landet.

Tillsammans med Svenskt Näringsliv och Almega, arbetar vi på TechSverige nu med att söka få en överblick av situationen; vilka konsekvenser – direkta och indirekta – kommer detta att få för näringslivet i stort, för olika branscher och för enskilda medlemsföretag.

Vi som organisationer står enade i vårt fördömande av Rysslands handlingar och arbetar nu för att finnas där och stödja och stötta våra medlemsföretag.

Åsa Zetterberg
Förbundsdirektör TechSverige