Hoppa till innehåll
Nu står det klart vilka som kan vinna Security Tech Award vid Tech Awards 2022.

De är techbranschens och samhällets skyddsänglar. Genom sitt agerande bidrar de till att främja säkerheten för och tilliten bland medborgare, konsumenter, näringslivet, offentlig sektor eller säkra det digitala samhället i stort.

Årets säkerhetspris – Security Tech Award – delas ut till det företag, den organisation, det initiativ eller den person som i techbranschen, eller inom sitt område, har bidragit till att främja säkerheten och tilliten kopplat till den digitala utvecklingen.

Bakom priset står IDG och TechSverige. Priset delas ut vid Tech Awards i Stockholm den 22 mars – och här är årets finalister:

Freja E-id
Freja E-id är en digital plånbok och id-handling i ett – som inte är kopplad till en bank. En bredare och bankoberoende version av Bank-id som innehåller din elektroniska identitet med en statligt godkänd e-legitimation, vaccinationsbevis med mera. Användare kan identifiera sig, bevisa sin ålder, signera kontrakt och samtycke digitalt och ha koll på personliga data som delas. Allt på ett sätt som är säkert, enkelt och kostnadsfritt att använda.

Även medborgare med skyddad identitet eller som saknar bankkonto har med Freja E-id möjlighet att legitimera sig digitalt, vilket är viktigt ur tillgänglighetssynpunkt.

Freja E-id är ur flera perspektiv en central del i att skapa en högre robusthet i samhället genom att erbjuda ytterligare att alternativ till Bank-id, som annars riskerar att bi en ”single point of failure”.

Nimblr – Nimblr Security Awareness
Nimblr kombinerar interaktiva utbildningar om it-säkerhet med simulerade attacker, praktiska övningar, och dagsfärskt innehåll om de senaste hoten i ett kontinuerligt utbildningsprogram. Genom en enkel konfiguration laddas Nimblrs system med kundspecifika data som automatiskt anpassar utbildningsmaterial och simuleringar till varje organisations specifika it-miljö. Under de senaste 12 månaderna har Nimblr, genom sitt onlinebaserade utbildningsprogram, stärkt säkerhetsmedvetandet och kunskapsnivån hos mer än 500 företag och organisationer i Sverige.

Cyberhot är ett växande problem som det senaste året ställt till stor skada, både för privat och offentlig verksamhet. Många av dessa cyberhot utnyttjar okunskap och bristande säkerhetsmedvetande hos it-användare. Nimblr har gjort det enkelt, tillgängligt och effektivt öka säkerhetsmedvetandet för alla typer av verksamheter, och därigenom minska risken för fullbordade attacker.

Recorded Future – Prediktiv hotanalys
Recorded Future grundades 2009 av Staffan Truvé och Christopher Ahlberg från Chalmers i Göteborg, som patenterat en algoritm för avancerad webbanalys, baserat på maskininlärning och naturliga språk. Deras tjänster förutser och avvärjer hot på internet genom att skanna och automatiskt analysera stora datamängder ostrukturerad information i alla skrymslen och vrår på webben.

Recorded Future har gjort en imponerande resa. Från svensk forskning, via amerikanska patent och med namnkunniga investerare har företaget kombinerat massiv analys av stora datamängder med visualisering och skapat ett världsledande verktyg för prediktiv hotanalys. Bolaget har blivit internationellt uppmärksammat med en bred kundbas på över 1 000 företag över hela västvärlden och 450 anställda.

Stöldskyddsföreningen – Säkerhetskollen.se
Stöldskyddsföreningen har sedan 2018 drivit ett omfattande arbete med att stödja allmänheten och företag i frågan om skydd mot digitala brott som intrång, bedrägeriförsök och informationsstöld. På kort tid har man samlat flera aktörer, som Polismyndigheten, MSB, Internetstiftelsen, Bankföreningen, flera bolag i försäkringsbranschen med flera, i syfte att gemensamt bistå med praktiskt stöd till sina målgrupper i fråga om skydd mot digitala brott.

Den primära kanalen är informationssajten Säkerhetskollen.se, med lättillgänglig och välpaketerad konsumentupplysning kring databrottslighet. Utöver detta har man etablerat en mängd olika verksamheter, bland annat Nationellt kunskapscenter till skydd mot digitala brott, Digitala varningsgruppen och tjänsten Säkra samtal.

Unga Forskare och IBM – Är du säker? #290Cyber Security
Unga Forskare och IBM vill bidra till ett kunskapslyft inom it-säkerhet från tidig ålder – till långsiktigt gagn för såväl samhälle som enskilda organisationer. I samarbete med branschen och MSB syftar Är du Säker? #290CyberSecurity till att sprida kunskap till skolungdomar om säkert användande av internet, samt kopplar digitaliseringens roll till hållbarhetsfrågor och FN:s globala mål. Ett annat mål är att bredda bilden av teknik och inspirera eleverna inom teknikområdet.

Skolor från mellanstadiet upp till gymnasiet erbjuds ta del av föreläsningar med en it-expert och undervisningsmaterial för att fördjupa sina kunskaper. Genom att lära unga hur uppgifter på nätet kan spridas och hur de skapar bra lösenord för att skydda sig är tanken att färre unga ska drabbas av övergrepp online. Samtidigt läggs grunden till säkra vanor inför framtida vuxenliv.

Xertified – XoT Technology
Xertified har patenterat en teknik för iot-säkerhet, som skyddar uppkopplad utrustning från attacker, med hjälp av PKI-baserade säkerhetsstandarder. I dag finns cirka 2 miljarder professionella uppkopplade enheter i drift i världen, från printrar och servrar till industrirobotar, röntgenapparater och samhällskritisk infrastruktur. Extremt få av dessa har kapacitet att stå emot intrång, felanvändning eller olika typer av cyberattacker. Med ett nytt sätt att se på cybersäkerhet, där man skyddar varje enhet inte nätet i sig, har Xertified patenterat och utvecklat en svensk lösning där även hårdvaran byggs i Sverige.

Hotet mot uppkopplad utrustning är ett växande problem som berör samhället, svensk industri, vår konkurrenskraft och vårt välstånd. Xertified erbjuder en lika enkel som genial lösning och utmanar samtliga stora tillverkare inom nätverk och säkerhet.