Hoppa till innehåll
Agero är ett av värdföretagen i jämställdhets- och förändringsprogrammet Womentor 2021. En av Ageros anställda är Anna Herting som inte tycker att man ska fundera så mycket om man intresserad av att söka sig till tech-branschen.

Anna Herting arbetar som konsult inom IT, men mer specifikt tar hon uppdrag inom arkitektur och utveckling kopplat till Business Inteligence och Analytics samt Data/Informationsarkitektur.

– Just nu är jag hos en kund där jag har rollen som data- och informationsarkitekt och tillsammans med ett antal andra arkitekter utgör enterprice architect funktionen. Jag stöttar även deras Data & Analytics team mer specifik, då jag tidigare varit arkitekt för den BI-lösningen. Internt på Agero är jag del i vårt lösningsråd, som stöttar våra helhetsåtaganden i leverans och även stöttar med teknik och processfrågor i försäljningen. Jag är också delaktig i vår rekryteringsprocess och intervjuar kandidater inom BI/Data/Analytics, berättar Anna Herting.

Hur hamnade du i tech-branschen?

– Var ska jag börja? Det korta svaret är att ”Det blev så”. Jag har alltid gillat naturvetenskapliga ämnen och att klura på problem och valde på bredd och vad som verkade kul och utmanade. Utbildningsmässigt betydde det Teknisk Fysik med inriktning mot materialfysik, men jag läste också extra kurser i programmering. När jag tog examen fanns det väldigt mycket mer saker att göra i IT-branschen än med halvledare och jag träffade min första arbetsgivare när jag gick runt med färskt KTH-betyg på en arbetsmarknadsdag. Sedan blev jag kvar för att det var kul.

Vad är bra med att jobba för Agero?

– Åh, det är mycket som är bra. I grunden handlar det om en gediget sund människosyn. Det bästa är nog att jag har fått många chanser att testa nya saker. Det finns en väldig tro på att låta oss alla växa inom yrket, men även att vi ska växa utanför jobbet och som människor. Det ihop med en noggrann rekrytering gör också att jag har grymt kompetenta, men ödmjuka och trevliga kollegor. Jag har haft olika roller både ute hos kund och internt som lett till en bredd och en trygghet i mig själv.

– Agero är också ett företag som tar balans i livet på alvar, och som var en bra arbetsgivare under åren med småbarn. En arbetsgivare där jämställdhet är en självklarhet. Den självklarheten kring jämställdhet tror jag bidrar till en styrka och förmåga att hantera inte fullt lika jämställda miljöer hos kund, när jag någon gång hamnat i en sådan. Det har aldrig funnits någon anledning att ta åt mig då, för jag har med mig ”hemifrån” att jämställdhet är självklart. Agero har även fattat kloka beslut i till exempel sitt miljöarbete.

Hur tycker du generellt att det är att jobba i tech-branschen?

– Jag kan ju bara uttala mig om IT-konsult-jobbet och vad jag sett av arbetet på IT avdelningar. Generellt tycker jag att det är en rolig bransch, men mycket som händer och möjligheter att hela tiden utvecklas och hitta nya saker att göra och prova på. Generellt tycker jag också att det finns väldigt mycket trevligt folk. Jag gillar ju också att hjälpa andra i deras arbete, att göra andras vardag bättre. På en IT-avdelning finns det otroligt mycket möjligheter att väldigt handgripligt underlätta arbetet för de andra på företaget och göra ett företag effektivare och mer konkurrenskraftigt. Jag gillar den kombinationen jag får av att arbeta med teknik, kluriga problem och människor.

Har du något råd eller tips till unga som funderar på att söka sig tech-branschen?

– Kanske att inte fundera så mycket. Det är en kul bransch, men också en ganska bred bransch, så det kanske mer är värt att fundera på vilken del av tech-branschen som verkar kul. Gå till exempel en IT/Civ.ing.utbildning som verkar kul och se till att lära känna gott om folk och prova på olika saker utöver studierna. Kontakterna och erfarenheter runt om kring är värt minst lika mycket som kurserna.

– Jag tror att en del (tjejer) oroar sig för att de inte ska kunna tillräckligt med teknik eller att det ska vara grabbigt. Tekniken rör snabbt på sig så oavsett vad så måste man hela tiden lära sig det nya. Om någon har ett försprång tar men in det om man hänger med. Att vilja lära sig nytt är väl det enda verkliga övergripande kravet i branschen. Det grabbiga? Tja, även om det kanske finns, så är det inte så farligt tycker jag. IT-branschen i alla fall är full av småbarnspappor som VAB:ar och lämnar på dagis och ligger relativt långt fram i jämställdheten. Stöter man på undantagen får man hantera dem. Men mest tycker jag att det inte finns någon anledning att tveka. Verkar det intressant så kör!

Vad tycker du att branschen kan göra bättre för att attrahera unga människor – och framför allt kvinnor?

– Jag tror att det är viktigt att hitta sätt att beskriva arbeten i branschen på ett ärligt och begripligt sätt för barn allra senast i mellanstadieåldern. Efter det är det nog delvis försent. Det är inte alltid så lätt att förklara för barn vad jag gör. Det är så abstrakt, men jag tror att vi behöver hitta sätt att säga ”tycker du att sån’t här är kul, då skulle du gilla att bli civilingenjör/systemvetare”  eller något annat som hör branschen till, eller kanske först få dem att gå Natur eller Teknik på gymnasiet.. Vi skulle behöva fånga upp barn som gillar att uppfinna, vara nyfikna och klura på saker i den åldern och uppmuntra det.

– Att visa barn tidigt de förebilder som finns är givetvis en bra idé. Jag är inte säker på att alla förebilder för tjejer behöver vara kvinnor, men en förebild ska vara cool, men samtidigt någon man tänker ”kan han/hon så kan jag också” om.

– Hela arbetsmarknaden i Sverige är ju könssegregerad, vilket betyder att ett antal personer av båda könen antagligen missat chanser att ha yrken de kunnat stormtrivas i om de bara kommit på tanken att välja utanför normen.