Hoppa till innehåll

Verksamhetsberättelse april 2022–april 2023

Läs verksamhetsberättelsen här

Tech tänder hopp i tuffa tider

Tider av oro, osäkerhet, inflation och lågkonjunktur har drabbat oss alla. Vi i techbranschen är naturligtvis inget undantag, men vi vet också att vi har en oerhört viktig roll att spela när det finns ett stort förändringstryck i samhället. Det märktes om inte annat väldig tydligt under pandemin.

Vi på TechSverige fortsätter att göra vårt yttersta för att stödja branschen och alla våra drygt 1400 medlemmar. Tillsammans med teknikutvecklingen kan techbranschen, hur stora utmaningar vi än står inför, tända ett hopp och visa på lösningar. Som när Johan Tannerstad, chef för el och automation på ÖrebroBostäder AB, utsågs till Årets AI svensk den 23 november. Med AI och datadrivna beslut har Örebrobostäder sparat 52 procent i elförbrukning och 18 procent i värmeförbrukning sedan 2005. Eller som när sex vinnare – Tibber, Space Academy, Stick Beat & Ecpat Sverige, Örebrobostäder, Recorded Future och Marcus Murray – i lika många kategorier tog emot sina utmärkelser på Tech Awards den 22 mars.

Tech är en ny svensk basindustri och står för många av de nya jobben. Men även om bidraget till BNP numera är nästan lika stort som summan av de traditionella basindustrierna behöver den svenska techbranschen öka farten för att inte hamna för långt efter andra länder. Det framgår inte minst i vår rapport En techagenda för Sverige som släpptes i slutet av maj. Där listarde vi 37 policyförslag inom tio olika områden för att bidra till att skapa ett större politiskt engagemang, förslag som vi också har haft förmånen att framföra direkt till civilminister Erik Slottner och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Endast ett par veckor efter lansering av En techagenda för Sverige levererade vi nästa rapport, Hållbar tech & tech för klimatet. Där visar vi på de stora möjligheter som digitalisering innebär för vår förmåga att ställa om till ett mer hållbart samhälle. Vi synliggör möjligheterna med tech, men även vilka hållbarhetsutmaningar som tech­branschen själv behöver arbeta med.

I höstas lanserades vår uppmärksammade kampanj Addera tech där vi på TechSverige tillsammans med våra medlemsföretag riktade oss mot enskilda personer i yrkeslivet som vill byta yrkeskarriär eller uppdatera sin kompetens. Kompetensbristen i branschen är stor och med Addera tech vill vi synliggöra och underlätta vägen till jobben. Glädjande nog nådde kampanjen ut till ca 700 000 personer.

När vi nu gör ett bokslut vill jag rikta ett stort tack till vår engagerade och kloka styrelse, det fantastiska teamet på TechSverige, alla våra samarbetspartners och naturligtvis framförallt till alla våra medlemsföretag! Tillsammans fortsätter vi arbeta för en för en världsledande techsektor i Sverige!

Åsa Zetterberg
Förbundsdirektör