Hoppa till innehåll

Max Gordon är Årets AI svensk

I dag offentliggjordes vinnaren av utmärkelsen Årets AI-svensk 2023. Ett pris som delas ut av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige och går till en person som bidragit särskilt till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Årets pristagare är Max Gordon, docent och överläkare samt verksamhetschef på Clinical AI Research (CAIR-lab) vid Danderyds sjukhus.

Max Gordon belönas för sitt banbrytande arbete och forskning inom AI i sjukvården. Han är eldsjälen bakom det världsunika innovationslaboratoriet CAIR-lab vid Danderyds sjukhus, som bedriver klinisk AI-forskning med fokus på användning av AI inom sjukvården.

– Max Gordon är en pionjär vars insatser banar väg för nya innovationer och användning av AI för att förbättra människors liv och har potential att revolutionera sjukvården i såväl Sverige som globalt. Han är med sin kunskap, passion och nyfikenhet en sann förebild och hans arbete bidrar till verklig förändring, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och juryns ordförande.

CAIR-lab, som samarbetar med Karolinska Institutet, är utmärkande genom sin samverkan mellan sjukhus och universitet för att snabbt utveckla och testa AI-lösningar i verkliga sjukvårdssammanhang och omvandla dem till användbara produkter. Labbet samarbetar även med experter från Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och tar vidare idéer från kliniska forskare för att lösa medicinska problem med hjälp av AI.

Arbetet har bland annat resulterat i att ett AI-program, skapat av Max Gordon, används på Danderyds sjukhus för att bedöma frakturer och föreslå behandling. Programmet som ger samma träffsäkerhet som en läkare, syftar till att ge bättre och snabbare vård genom att klassificera frakturer och ge behandlingsrekommendationer baserat på AI-bedömningar. 

Juryns motivering:
Max Gordon är en eldsjäl som med sitt dedikerade arbete och forskning visar att potentialen med AI är enorm. Han har genom forskning och idogt arbete infört AI-lösningar i sjukvården för att förbättra bedömning och behandling av patienter med framgångsrika resultat. Däribland utvecklat AI som nu blivit lika skicklig som en ortoped på att identifiera frakturer. Hans arbete möjliggör att patienter kan få både snabbare och bättre vård. Max Gordon är en inspiration och ett utmärkt exempel på en person som utifrån sin yrkesroll har fördjupat sina kunskaper inom AI för att hitta de bästa lösningarna som skapar nytta. Han är en föregångare och ovärderlig aktör inom svensk sjukvård och AI-forskning som gör verklig skillnad och som sätter Sverige på den internationella AI kartan. 

Se sändningen av vinnareventet här: https://youtu.be/cqweb2rOAko


Juryn för Årets AI svensk:
Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft Sverige
Aurore Belfrage, techinvesterare, geopolitisk rådgivare och hållbarhetsstrateg
Louise Callenberg, vd, Singula
Ather Gattami, forskare och entreprenör, programledare AI-podden
Daniel Gillblad, co-director, AI Sweden  
Amy Loutfi, professor, institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet
Jeanette Nilsson, projektledare, RISE
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (ordförande)

Om Årets AI svensk:
Årets AI svensk är ett pris som delas ut av TechSverige. Utmärkelsen går till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Läs mer om priset på aretsaisvensk.se.