Hoppa till innehåll
Den 24 maj lanserades TechSverige nya rapport En techagenda för Sverige vid ett välbesökt seminarium på techhubben Epicenter i Stockholm.  Eftermiddagen bjöd på ett fullmatat program med politisk debatt samt spännande inspel från branschen och ledande

Khashayar Farmanbar
Digitaliseringsministern deltog digitalt

techprofiler – inklusive digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

– Det är TechSveriges förhoppning att vi med denna rapport kan bidra till att skapa ett större politiskt engagemang, vilket i sig resulterar i en mer ambitiös techpolitik, inför valet 2022 och under kommande mandatperiod, säger Åsa Zetterberg förbundsdirektör Tech Sverige som tillsammans med Per Wallentin, TechSveriges styrelseordförande inledde eftermiddagen med officiell lansering av techagendan.

37 policyförslag inom 10 områden

Techagendan är TechSveriges inspel till valrörelsen och kommande mandatperiod för att framtidssäkra Sverige som världsledande technation. Den innehåller 37 policyförslag inom tio prioriterade områden som politiker och andra beslutsfattare kommer behöva fokusera på för att den svenska techsektorn inte ska halka efter – vilket skulle äventyra Sveriges tillväxt, välfärd, sysselsättning och konkurrenskraft. Slutsatsen är att svensk techsektor är viktig och stark, men den internationella konkurrensen hårdnar och åtgärder behöver vidtas.

Rapporten bygger vidare på förra årets hyllade rapport Tech – Sveriges nya basindustri som visar att techbranschen gått om traditionella svenska industriföretag vad gäller bidrag till BNP, samt som viktig motor för jobbskapande, hållbarhet och export. I årets studie har vi vänt blicken utåt och jämfört oss med andra länder i Europa och Asien samt USA. En tydlig trend är att Sveriges techbransch tappar fart. Trenden behöver vändas.

Politisk debatt och utmanande framtidspanel

Framtidspanelen vidgade perspektivet

Om hur vi ska ta vara på möjligheterna och möta utmaningarna handlade dagens seminarium. Efter det inledande samtalet mellan Åsa Zetterberg, förbundsdirektör TechSverige och Per Wallentin, TechSveriges styrelseordförande, presenterade Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef på TechSverige, de viktigaste slutsatserna och förslagen i rapporten. Anna Bäck, vd för Kivra, Jenny Lindqvist, chef för Norra Europa och Centraleuropa på Ericsson och Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Nexer Group bidrog med spaning och inspel från medlemsföretagen innan det var dags för debatt och diskussion.

Stort tack till Lars Hjälmered (M) och Teres Lindberg (S) som möttes i den politiska debatten, samt till vår frispråkiga framtidspanel med entreprenören Ola Ahlvarsson, Epicenter, årets IT-kvinna Binette Seck, Changers Tech, tech-journalisten Magnus Aschan, Warp News och Ulrica Schenström, vd för tankesmedjan Fores vilka alla lyfte blicken mot den överordnade frågan om vilket samhälle vi vill ha. Moderator för seminariet var erfarna journalisten Anna Olin Kardell.

Seminariet ägde rum i anslutning till TechSveriges årsmöte och avslutades med mingel.

Ta del av techagendan här
Ta del av seminariet 24 maj här