Hoppa till innehåll
Det senaste avsnittet av vår podcast Vitecherupp gästas av Teknikkvinnors vd Maria Norberg, som även är med och driver IT&Telekomföretagens förändringsprogram Womentor. I podden berättar hon att hon vill se att företagen lyfter jämställhets- och inkluderingsfrågorna från personalavdelningarna.

– HR är fantastiskt när det kommer till att bygga strukturer och processer men ägandeskapet av frågorna behöver flyttas ut i organsiationen där förändringen ska ske. Använd alla i bolaget för det är majoriteten som behöver förändras och majoriteten är oftast män, säger Maria Norberg.

Ett konkret tips för det första steget mot en förändring är att ta fram data för att få koll på nuläget och sedan använda den för att förstå hur det går att få störst effekt inom organisationen.

– När en högt uppsatt chef säger att att jämställdhet och inkluderande är viktigt så innebär det att man säger att jag som individ att villig att förändra mig och ändra min syn på världen och därefter bli mer inkluderande. Att jag som makthavare och chef är villig att omfördela makten som jag och mina närmaste medarbetare har
och villig att ta diskussionen. Att jag är villig att avsätta min dyrbara tid för att arbeta aktivt, konsekvent och kontinuerligt med de här frågorna.

Maria Norberg menar att man måste se arbetet som ett maraton och inte en sprint,

– Det tar tid att förändra men vi måste arbeta med det kontinuerligt för att få till det.

Foto: Tommy Fondelius.