Hoppa till innehåll
Åsa Zetterberg, TechSverige
Åsa Zetterberg.

Statligt monopol på it-drift är en dålig idé

Ett statligt monopol är ingen garanti för säker IT-drift. Det är snarare ett hinder för innovationer och effektiv användning av resurserna, skriver IT&Telekomföretagens Åsa Zetterberg i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Att regeringen med digitaliseringens hjälp vill stärka säkerheten och effektiviteten inom offentlig sektor är både välkommet och nödvändigt. Men det kommer att bli en dyrbar satsning om regeringen rör sig bort från en innovativ och lösningsorienterad bransch och istället tror sig sitta på lösningarna själv. Ett statligt monopol är ingen garanti för säker IT-drift. Det är snarare ett hinder för innovationer och effektiv användning av resurserna.

Nyligen publicerade regeringen kommittédirektivet Säker och kostnadseffektiv IT-drift för den offentliga förvaltningen. Resultatet av denna riskerar i praktiken leda till ett statligt monopol. Man vill ”få tillgång till säker och kostnadseffektiv IT-drift genom samordnad statlig IT-drift”. Så ser regeringen på saken – säkerheten blir bättre när staten tar hela ansvaret och sämre när privata aktörer blandas in. Men detta är en ren vanföreställning.

Läs debattartikeln i sin helhet på dagenssamhalle.se.