Hoppa till innehåll

Satsa på ett IT-yrke! IT-yrkena är till för alla konstaterar IT&Telekomföretagens Fredrik von Essen när han deltar i tredje avsnittet av Utbildningspodden.

Vi som är verksamma inom IT-branschen – eller den digitala sektorn snarare eftersom IT finns ”överallt” – vet hur många spännande yrkesroller av olika slag det finns. Vi behöver dock jobba vidare med att övertyga om att IT inte bara handlar om IT och programmering. Alla – och då menar jag verkligen alla – som är det minsta intresserade av att jobba med att utveckla tjänster som hjälper människor och som utvecklar vårt samhälle behövs i IT-världen.

Exempel på yrken som lyfts fram i detta avsnitt av podden är:
• Projektledare
• Användbarhetsdesigner (eller UX – user experience).
• Verksamhetsutvecklare

… vilka är IT-yrkesroller som är allt annat än ”tech-iga” och där samarbete och människokunskap betyder allt.

 – Men måste man inte lära sig programmering?

Mitt standardsvar är att det är bra om man har en grund i det, men det viktiga är att man har en systemförståelse, att man har koll på vad ett digitalt system kan skapa. Alla jurister håller inte dagligen på med lagtexter och alla ekonomer håller inte på med bokföring, men de behöver ändå en grundläggande förståelse för hur de juridiska respektive ekonomiska systemen. Likadant inom IT: Ha koll på vad tekniken kan åstadkomma och du kan förändra världen.

Vill du göra ett framtidssäkert val, ta då en IT-utbildning, gärna på Nackademin eller någon annan yrkeshögskola, klicka här för mer läsning.