Hoppa till innehåll

Kollektivavtal – en bra deal för dig som är arbetsgivare

För de företag som har ett bransch- och arbetsgivarmedlemskap tecknar TechSverige kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor.

Läs mer om TechSveriges medlemskap

Varför kollektivavtal?

TechSverige tecknar kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor för företag som är verksamma i techbranschen. Avtalen är särskilt anpassade för att ge så bra förutsättningar som möjligt för just techföretag. 

Som medlem med kollektivavtal i TechSverige får du hjälp och stöd i din roll som arbetsgivare. I vår kunskapsbank, Arbetsgivarguiden, får du rådgivning och information om ditt eller dina kollektivavtal – dygnet runt. Här hittar du även mallar, checklistor och svar på arbetsgivarfrågor. Behöver du akut hjälp finns arbetsgivarjouren med flera av Sveriges bästa arbetsrättsjurister, avtalsexperter och förhandlare

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkring är en paketlösning som inkluderar alla dina medarbetare och ger ett extra skydd vid; 

  • ålderspension
  • sjukdom
  • arbetsskada
  • föräldraledighet
  • arbetsbrist
  • dödsfall

Helt enkelt ett bra kompletterande skydd utöver den allmänna pensionen och de lagstadgade försäkringarna. 

Vi vill att både du som arbetsgivare och dina anställda ska känna trygghet med ett riktigt bra skydd. Vår lösning är därför framtagen för att göra det enkelt och kostnadseffektivt för dig som arbetsgivare och tryggt för dina medarbetare. Som medlem i TechSverige får du dessutom en bra rabatt på försäkringen som gäller vid arbetsbrist. 

Har du frågor kring kollektivavtalad tjänstepension och försäkring, kontakta  Avtalat. Hos Avtalat får både du som arbetsgivare och dina medarbetare tillgång till kostnadsfri hjälp och information. 

Vad är ett kollektivavtal?

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal om anställningsvillkor mellan två eller flera parter, som binder parternas medlemmar vid det som avtalats. Dels en arbetsgivar­organisation (ex TechSverige) som företräder arbetsgivarna, dels ett fack­förbund (ex Sveriges Ingenjörer, Civilekonomerna, Jusek, Unionen och SEKO) som företräder sina medlemmar. Det kollektivavtal företaget tecknar omfattar i stort sett alla anställda medarbetare, oavsett om de är medlemmar i ett fack­förbund eller inte.

Vad regleras av kollektivavtal?

Alla kollektivavtal innehåller idag regler om allmänna anställningsvillkor (exempelvis anställningsformer, arbetstid, semester, sjuklön och uppsägningstider), som kompletterar eller ersätter lagreglerna. På företag som inte tecknat kollektivavtal är det lagreglerna som gäller.

Vad tjänar jag som arbetsgivare på kollektivavtal?

Kollektiv­avtalet ger dig som arbetsgivare en grundtrygghet på arbetsplatsen. Alla vet vad som gäller, du kan alltid hänvisa till avtalet och känna dig trygg med att avtalets innehåll följer alla lagar och regler. Många frågor som uppkommer på en arbetsplats är reglerade genom kollektiv­avtalet. Att kunna hänvisa direkt till avtalet istället för att undersöka, reda ut och ta nya beslut utifrån varje situation, besparar både dig själv och dina anställda mycket tid. Det som är avtalat står fast. Som arbetsgivare är du garanterad fredsplikt under avtalsperioden, vilket innebär att ingen exempelvis kan strejka sig till förändring av villkoren i kollektiv­avtalet.

Serviceavtal – arbetsrättsligt stöd utan kollektivavtal

För företag som inte vill eller kan teckna kollektivavtal i dagsläget, men som ändå vill ha råd och stöd i arbetsrättsliga frågor finns TechSveriges serviceavtal. Genom att utöka ditt grundmedlemskap i vår branschsektion med ett serviceavtal får du tillgång till samma arbetsrättsliga expertis och rådgivning som medlemmar i arbetsgivarsektionen, fast med lagen (istället för kollektiv­avtalet) som utgångspunkt.