Hoppa till innehåll

Hej vd: Carl-Johan Hamilton, Ants Tech Recruiters

I TechSveriges artikelserie Hej vd fokuserar vi på beslutet om ett fristående TechSverige och techbranschens utveckling. Styrelseledamoten Carl-Johan Hamilton, ägare och ordförande för Ants Tech Recruiters, menar att branschens utveckling blir avgörande för Sveriges framtid.

Nyligen presenterade TechSverige rapporten Svenska techbranschen 2023, som visar att techföretagen fortsätter att bidra starkt till svensk ekonomi och samhälle. Hur ser du på techbranschens utveckling och framtid?

– Hur väl techbranschen utvecklas under det kommande decenniet kommer att avgöra Sveriges framtid. Det är i vår bransch som de stora lösningarna på våra problem, men även en del av riskerna i vår disruptiva tid, finns. Det är extremt viktigt att vi lyckas locka kloka och smarta människor till vår bransch – människor som kan driva på utvecklingen men som också med ödmjukhet kan hantera utmaningarna och problemen. Att förutse framtiden är svårt, men att det kommer att vara en spännande bransch att verka i de kommande åren, det är jag säker på, säger Carl-Johan Hamilton.

TechSveriges styrelse har beslutat att kliva ur nuvarande samverkan med Almega; på vilket sätt anser du att ett fristående TechSverige kommer att kunna leverera ökad medlemsnytta till sina medlemsföretag?

– Ett fristående TechSverige har bättre förutsättningar att agera på de utmaningar som just våra medlemmar står inför. Vår bransch är ofta först med att möta problem och då behöver man kunna agera snabbt och med en stark röst. De stora, gemensamma frågorna som gäller för hela näringslivet, kommer vi fortsatt ha goda förutsättningar att samverka med Almega och resten av Svenskt Näringsliv kring.

”Vi kommer att, tillsammans med våra fackliga motparter, fortsätta att utveckla våra kollektivavtal.”

Carl-Johan Hamilton

– Jag är också övertygad om att arbetsgivarservicen kommer att gynnas av att vara specialiserad och nischad utifrån techbranschens särskilda behov och önskemål, samtidigt som det ger oss ännu bättre förutsättningar att nyttja digitaliseringen och utvecklingen inom AI för att ge en förstklassig och effektiv medlemsservice. Vi kommer att, tillsammans med våra fackliga motparter, fortsätta att utveckla våra kollektivavtal. TechSverige omfamnar den svenska modellen med kollektivavtal och partsansvar i stället för lagstiftning, politisk inblandning och EU direktiv.  Vi vill ta ännu mer ansvar för vår sektors roll och del i detta och verka för att fler techbolag ska förstå värdet av kollektivavtalen. 

Om du skulle blicka framåt: hur ser du på TechSverige om 5-7 år? Vilken position har förbundet i den allmänna debatten och vilken roll spelar man för Sveriges alla techföretag?

– Om den utveckling vi nu ser fortsätter, så kommer TechSverige att vara en av Sveriges viktigaste opinionsbildare och leverera en förstklassig arbetsgivarservice till en starkt växande techbransch. Vi kommer att ha bidragit starkt till Sveriges konkurrenskraft och till att en mängd roliga och spännande jobb skapas varje år.