Hoppa till innehåll

Möt TechSveriges tekniksprångare Beatrice Jevrell

 
Tekniksprånget är ett praktikprogram som syftar till att locka fler unga till högre tekniska utbildningar för att säkra framtidens kompetensförsörjning. TechSverige har under våren haft äran att ha Beatrice Jevrell som praktikant. Vi bad Beatrice summera sin praktikperiod.

Vad fick dig att söka dig till techbranschen via Tekniksprånget?  

– För min del var det just TechSverige som lockade. Tekniksprångets upplägg är otroligt bra för att få en första inblick i och erfarenhet av arbetslivet. När jag såg att TechSverige erbjöd en praktikplats kändes det som en självklarhet att söka. Att praktiken är fyra månader resulterar i att man verkligen kommer in i arbetet och under tidens gång fick jag möjlighet att, genom bra vägledning, ta mer eget ansvar och utmana sig själv. TechSverige är den perfekta praktikplatsen då det innebär stor variation och frihet när det kommer till arbetsuppgifterna. På grund av att det är en bransch- och arbetsgivarorganisation får man även ett väldigt brett perspektiv av branschen i helhet.  

Vad har du fått göra under din praktik? 

– Under min tid på TechSverige har jag fått insyn i olika delar av deras arbete, allt från pressmeddelanden till möten med ministrar för påverkansarbete. Det har varit enormt kul och lärorikt att få ta del av varierande arbetsuppgifter och en sådan stor bredd av arbete. Allteftersom blev det mer fokus på kommunikation och jag har fått hjälpa kommunikationsteamet på TechSverige med allt ifrån inlägg på sociala medier till planering inför stora event såsom Tech Awards.  

– Tech Awards var det första jag fick arbeta med när jag började min praktik. Det var väldigt kul att direkt börja med något så stort som Tech Awards och att sedan få vara med på eventet, se resultatet och hur allt gick ihop var väldigt roligt och givande. Det var både utmanande och spännande att arbeta med ett så stort projekt som innefattade både en början och ett slut. Det vill säga; förberedelser, själva eventet och ett avslut med utvärdering. 

Hur skulle du vilja sammanfatta din praktik som helhet?  

– Jag skulle sammanfatta min praktik som fyra enormt roliga månader där jag har lärt mig något nytt varje dag. Eftersom jag redan innan min praktik har studerat 2,5 år på universitetet har det varit väldigt kul och lärorik att se hur saker går till i praktiken och inte bara teoretiskt.   

Hur ser dina framtidsplaner ut?  

– Min praktik på TechSverige har verkligen öppnat mina ögon för techbranschen, ännu mer, och det är definitivt något jag kan se mig själv arbeta med framöver. Jag har även fått ett stort intresse för kommunikation. Som det ser ut just nu, så ska jag studera till hösten och få klart en kandidatexamen och sen får vi se vad som händer därefter.  

Skulle du rekommendera fler att söka praktikplats genom Tekniksprånget?  

– Definitivt, Tekniksprånget erbjuder en perfekt start i arbetslivet och en chans där man som ungdom utan tidigare erfarenhet kan prova på ett yrke för att sedan se om det är det spåret man senare vill ta. De senaste fyra månaderna har givit mig mer än vad jag någonsin skulle kunna föreställa mig och jag skulle rekommendera alla som har möjligheten att söka praktik, via Tekniksprånget, att göra det.  

Om Tekniksprånget

Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Projektet drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Genom fyra månaders betald praktik får unga i hela Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. Syftet är att inspirera till att läsa en högre teknisk utbildning och ge en tydligare målbild av vad som väntar efter studierna. Fler än 220 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt om i Sverige. 

Läs mer om Tekniksprånget här