Hoppa till innehåll

Den 14 december anordnade TechSverige ett seminarium om techbranschen och den ekonomiska utvecklingen. Detta var en exklusiv träff för medlemmar och hölls inom ramen för nystartade Techpanelen. 

Efter att TechSveriges förbundsordförande respektive förbundsdirektör, Per Wallentin, vd på Knowit, och Åsa Zetterberg, hälsat välkomna presenterade Almegas chefsekonom Patrick Joyce och Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef på TechSverige, en bedömning av det ekonomiska läget.

– Vi kan säga att vi just nu står på randen till en lågkonjunktur. Man kan inte riktigt se det i utfallssiffrorna för vi har fortfarande positiva produktionssiffror även för årets tredje kvartalet men pessimismen är ganska utbredd i företagssektorn, men framför allt i hushållen, sa Patrick Joyce och fortsatte:

– Nästan 50 procent av hushållen tror att deras ekonomi kommer att bli avsevärt sämre den närmaste tiden. Det är delvis märkligt eftersom arbetslösheten är låg. Inte ens under finanskrisen trodde de på så dåliga tider som de gör nu. Det som oroar hushållen är förstås inflationen.

Budgetpropositionen prognostiserar en svagare BNP-tillväxt som väntas landa på -0,4 procent 2023. Samtidigt förväntas arbetslösheten stiga till 7,7 procent.

I samarbete med Svenskt Näringslivs företagarpanel har TechSverige startat Techpanelen och ställt frågor till drygt 300 medlemsföretag under november månad. Frågorna har handlat om hur de ser på försäljning, investeringar och antal anställda framöver. Samtidigt som framtidsutsikterna för hela näringslivet är mörkare än på 14 år visar Techpanelen att en majoritet av företagen i techbranschen tror på ökade försäljningsvolymer och större personalbehov.

– Vi har dock under det senaste året sett att framtidstron kan förändras snabbt. Vi ska komma ihåg att vi är i början av en lågkonjunktur och det kan bli än värre. Många företag lider av höga energipriser och det råder en stor osäkerhet hur kriget i Ukraina kommer att utvecklas och om de höjda styrräntorna kommer att pressa ner inflationen. Vi vet helt enkelt inte hur djup och allvarlig lågkonjunkturen kommer att bli, säger Christina Ramm-Ericson.

Seminariet avslutades med en reflekterande panel bestående av Sofia Gerstenfeld, vd på Visma Enterprise AB, Vahid Zohali, vd på IBM Svenska AB och Jenny Lindqvist, chef för Nord- och Centraleuropa på Ericsson AB. Där framkom att det finns fortsatt mycket att göra för företag kopplat till digitalisering och automatisering av olika processer. Tjusningen med techbranschen är att den har mycket att erbjuda både när det går bra och mindre bra i ekonomin. I detta läge är det viktigt att fortsätta investera och inte bromsa upp. Sammanfattningsvis stundar tuffare tider men det finns möjligheter att skapa ett mer hållbart samhälle i en lågkonjunktur.