Hoppa till innehåll
Synliggör fler kvinnliga förebilder med coola jobb för att locka fler tjejer till techbranschen. Det är ett av förslagen från Helena Kappen, affärsområdeschef för Microsoft 365 och Surface Devices sedan 2018 och gäst i det senaste avsnittet av IT&Telekomföretagens podcast Vitecherupp. 

37-åriga Helena Kappen berättar att hon hamnade i techbranschen av en slump. Efter att ha arbetat på chefsorganisationen Ledarna och gått en Master of Business Administration-utbildning i Köpenhamn blev hon headhuntad av Microsoft.

– Nu är jag jätteglad för det men då visste jag inte vad det innebar att jobba inom techsektorn. Genom intervjuerna i rekryteringsprocessen insåg jag att det verkade jättekul, att jag kunde få vara med och utveckla framtidens lösningar och arbeta med något som verkligen gör skillnad för folk i deras vardag. Det öppnade upp en ny värld för mig.

Microsoft står tillsammans med Bredband2, CGI och Linköpings universitet bakom undersökningen Unga kvinnor och IT. Den visar bland annat att det främsta hindret som unga kvinnor ser att arbeta inom it är att det inte passar deras personlighet.

– Jag tror att det är lite av en gammal sanning, de vet inte riktigt vad det innebär precis som det var för mig. 
I undersökningen svarar 80 procent att de saknar en kvinnlig förebild inom it och tech och jag tror att det är en stor anledning till att de inte söker sig till tekniska utbildningar. Det är viktigt att vi i branschen verkligen lyfter och visar upp mer av det som är bra och spännande, alla coola jobb och möjligheter som finns. Vi vet att barn och ungdomar ofta ser upp till personer som tar för sig och syns så vi behöver synliggöra fler grymma IT-kvinnor.

Vad skulle du säga till en ung person som funderar över sitt yrkesval?

– Framför allt att techbranchen är en jätterolig bransch att arbeta i med många möjligheter. Det är en framtidsbransch och det händer saker hela tiden så gillar man det så är det ju perfekt. Sen tycker jag verkligen att det är motiverande att få jobba med projekt och saker som kan påverka samhället och hela världen. Det är väldigt roligt att gå till jobbet varje dag när man arbetar tillsammans med duktiga och motiverade människor och det tror jag är gemensamt för hela techbranschen.