Hoppa till innehåll
Överläkaren Markus Lingman utsågs nyligen till Årets AI svensk. Genom hans engagemang som utvecklingsstrateg på Region Halland har han blivit en förebild inom AI och informationsdriven vård. Nu delar han med sig av sina kunskaper i en kommande bok och i premiäravsnittet av IT&Telekomföretagens podd Vitecherupp.

– Men AI är egentligen grädden på moset. Det första steget är att se till att ha koll på din data, säger Markus Lingman i Vitecherupp-podden.

På Region Halland tog det ett år att sammanställa och strukturera deras data i vedertagna format. Enligt Markus Lingman är det där man måste börja.

– Det skapas inget av synligt det året men det är ett viktigt första steg. Du måste sammanställa din data i ett data warehouse och se till att du har juridiken på plats så att du vet hur du får använda den.

Nästa steg är att samla de kompetenser som behövs och att få dem att förstå varandra.

– Det är väl egentligen den största utmaningen. Klinikern som har sin bild av hur man tar emot en patient med hjärtsvikt måste kunna prata med computer science-människorna om det. Och forskarna måste kunna jobba tillsammans med ekonomerna och så vidare längs kunskapernas förädlingskedja

Först när det fungerar kan man börja ägna sig åt Artificiell Intelligens och koppla in människor med AI-kompetens. Som med hjälp av data och smarta algoritmer kan räkna ut vilka patienter med hjärtsvikt som kommer att få förnyade symtom. För att ta ett exempel.

– Redan när vi byggde datalagret så preppade vi det för att kunna köra AI. Vi satte dit kraftfulla processorer och lagrade datan i dess råaste format.

Arbetet och engagemanget  har gett resultat. När Sveriges kommuner och Landsting (SKL) i presenterade listan över Sveriges bästa landsting 2019 toppade Region Halland med nöjdast invånare och en solklar förstaplats. Nu planerar Markus Lingman att sprida sina erfarenheter i en bok som ges ut tillsammans med SKL och AI Sweden.

– Förhoppningsvis finns den ute i mars 2021.